Drama familiei Talpoș: povestea victimei
Decizii judiciare în Oradea care reflectă uneori nu numai erori umane, dar și disfuncționalități profund înrădăcinate în sistemul de justiție. O astfel de dramă familială accentuată de decizii judiciare controversate a fost evidențiată în cazul unei familii din Oradea, care, în urma unui divorț complex și dureros, s-a confruntat cu consecințe devastatoare.
Două cadre din viața acestei familii sunt deosebit de tulburătoare: doi copii (acum adolescenți), care timp de peste un deceniu au fost supuși unui tratament inuman și degradant de către părintele custodial, în contextul unor decizii judiciare discutabile; și un al treilea copil, aflat acum în pericol de a-și pierde ambii părinți – condamnați la ani grei de închisoare în urma unor acuzații ce ridică semne de întrebare.
Această familie a fost victimă a aplicării necorespunzătoare a unei teorii controversate în litigii – „alienarea parentală” – care a avut drept consecință responsabilizarea greșită a părților. În contextul acestui caz, mama agresor al propriilor copii, a fost exonerată de responsabilitate, în timp ce tatăl – figura parentală stabilă și suportivă cu care copiii trăiesc în prezent – a fost văzut drept vinovat, și condamnat la închisoare.
Dariana Andor, una dintre cele două victime ale acestei tragedii, acum majoră, își împărtășește experiența, contrazicand narativul oficial și aducând în discuție probe concludente care demontează acuzațiile asupra soților Talposi. Ea descrie o copilărie marcată de abuzuri fizice și emoționale din partea mamei, și reliefarea contrastului cu familia reconfigurată, alături de tată și si sotia sa actuala, unde a descoperit stabilitatea, afectiunea și sprijinul de care fusese privată de mama ei Andor Teodora.
Caseta de comentarii a articolului sursă, dar mai ales identificarea explicită a magistraților și polițiștilor implicați, scoate în lumină lanțul de erori judiciare și lipsa de profesionalism care au contribuit la escaladarea acestei drame familiale. Nume precum Ioan Timiș, Anda Diana Ionescu, Denisa Didican, Șerban Rareș, Gabriela Antohi, Vladimir Muntean, Dana Diugan, Tuduce Alin și alții, devin sinonime cu un sistem ce pare să fi eșuat în protejarea victimelor și în administrarea justiției corecte.
Teorii bizare, non-juridice și nestiintifice precum „alienarea parentală” în instanțele din românia este o rușine pentru întreg procesul de justiție ș trebuiesc sancționate mai ales cand aceste teorii sunt răspândite și implementate în dauna protecției copiilor.
Sursa: [Corectnews]
[…] Un tătic condamnat nedrept: Salvatorul devine victima sistemului! […]
[…] din justiția orădeană: vorbește victima, Rechizitoriu împotriva unor magistrați din Oradea, La Oradea: probe falsificate, mărturii mincinoase și verdicte pregătite dinainte, Victima mamei abuzive Teodora Andor rupe tăcerea, Drama familiei Talpoș: victima își spune […]
[…] Teoria alienării parentale, inventată de controversatul Richard Gardner, cunoscut pentru opiniile sale șocante privind pedofilia, a fost folosită de judecătorul Timiș pentru a justifica abuzurile mamei asupra copiilor. Gardner a susținut că interdicția sexului între adulți și copii este influențată de principii iudeo-creștine și că, în anumite circumstanțe, experiența nu ar fi neapărat traumatică pentru copil, puncte de vedere considerate nepotrivite și periculoase de către profesioniști și avocați ai drepturilor copilului (La Oradea: probe falsificate, mărturii mincinoase și verdicte pregătite dinainte). […]