AcasăStiri nationaleZeci de ONG-uri acuză Poliția că nu furnizează date despre violența împotriva...

Zeci de ONG-uri acuză Poliția că nu furnizează date despre violența împotriva femeilor.

Scandal la Inspectoratul General al Poliției Române: Refuzul de a furniza date despre violența împotriva femeilor și violența de gen

33 de organizații neguvernamentale au tras un semnal de alarmă într-o scrisoare deschisă pentru ministrul de Interne, acuzând Inspectoratul General al Poliției Române că a refuzat, pentru prima oară în acest an, să comunice datele statistice legate de violența împotriva femeilor și violența de gen. Situația este cu atât mai gravă cu cât aceste informații sunt esențiale pentru fundamentarea politicii publice și a proiectelor destinate siguranței femeilor.

Accesul la informații, un drept negat de IGPR

Inspectoratul General al Poliției Române a respins cererile organizațiilor civice de a obține date despre violența împotriva femeilor pentru fiecare județ în parte, invocând absența acestor informații în baza de date a instituției. Această situație contradice informațiile furnizate anterior de IGPR și ridică semne de întrebare privind transparența și integritatea instituției. Este cu greu de crezut că, în plin secol al XXI-lea, un organism de o asemenea importanță nu are acces la informațiile solicitate, fapt care ridică suspiciuni cu privire la intențiile reale din spatele acestei blocări nejustificate.

Transparență zero sau acoperirea unor anomalii?

În contextul actual, când violența împotriva femeilor reprezintă o problemă majoră la nivel național, refuzul IGPR de a furniza date statistice este inacceptabil. Cetățenii au dreptul să cunoască realitatea situației, iar lipsa acestor date complică eforturile de combatere a acestei probleme grave. Cerem ministrului de Interne să intervină în forță pentru restabilirea transparenței și pentru a clarifica această situație, altfel, se pune sub semnul întrebării modul în care se gestionează și se raportează fenomenul violenței de gen în România.

Sursa: Jurnalul Oradean

Must Read

spot_img