AcasăStiri internationaleParlamentul European cere Rusiei să restituie tezaurul național al României.

Parlamentul European cere Rusiei să restituie tezaurul național al României.

Eurodeputații cer returnarea integrală a tezaurului României de către Rusia

Eurodeputații au cerut joi dimineață la unison, în cadrul unei dezbateri emoționale din cadrul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României și ca executivul UE și alte instituții europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers. Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârșitoare eurodeputați români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însușit ilegal de Rusia în Parlamentul European.

În rezoluția adoptată joi, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații, potrivit unui comunicat al PE.

Rusia refuză restituirea tezaurului României

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național. Tezaurul cuprindea în total 91,5 tone de aur fin, care făceau parte din rezerva Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și bunuri de importanță culturală și istorică neprețuite.

După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în prezent.

UE susține recuperarea bunurilor de patrimoniu traficate ilegal în Europa

Parlamentul European salută eforturile substanțiale ale UE de a proteja patrimoniul național, cultural și istoric prin punerea în aplicare a legislației și a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale și de patrimoniu însușite ilegal de pe teritoriile țărilor Uniunii, precum și eforturile sale de combatere a traficului cu bunuri culturale.

Eurodeputații solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia.

Sursa: BihorJust

Must Read

spot_img