AcasăStiri nationaleRovinieta poate fi cumpărată online pe ghiseul.ro.

Rovinieta poate fi cumpărată online pe ghiseul.ro.

Revoluție sau Mascaradă Digitală?

Într-un spectacol mediatic, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat cu surle și trâmbițe că, în sfârșit, românii pot achiziționa rovinietă online prin platforma statului, Ghiseul.ro. Această „inovație”, prezentată ca o mare realizare, ridică întrebări serioase despre eficiența și prioritățile guvernării noastre în era digitală.

Un Pas Mic pentru Om, Un Salt Gigantic pentru Birocrație

Ministrul se laudă că a adus statul la „un click distanță” de cetățeni, într-o perioadă când toată lumea se pregătește de vacanțe și vrea să scape de griji. Totuși, trebuie să ne întrebăm: era chiar atât de complicat să implementăm acest serviciu online mult mai devreme? De ce cetățenii trebuie să se simtă recunoscători pentru o funcționalitate care, în multe alte țări, este de bază și a fost disponibilă de ani de zile?

Statistici Impresionante sau Simple Numere?

Ministrul Ivan se fălește cu peste 2,2 milioane de utilizatori și 3 milioane de tranzacții procesate de Ghiseul.ro până la jumătatea anului 2024, cu o colectare de peste 2 miliarde de lei în primele 6 luni, depășind totalul anului anterior. Dar aceste cifre maschează realitatea unei platforme care ar trebui să fie mult mai accesibilă și eficientă. Avem nevoie de transparență reală în ceea ce privește funcționalitatea și accesibilitatea, nu doar de parade de cifre menite să impresioneze.

Accesibilitate sau Excludere Digitală?

În teorie, Ghiseul.ro ar trebui să simplifice viața cetățenilor. În practică, procesul de înregistrare și utilizare a platformei poate fi un labirint frustrant pentru mulți. De la furnizarea datelor personale, precum CNP-ul și adresa de e-mail, până la navigarea într-un sistem care nu întotdeauna este intuitiv, multe obstacole pot descuraja utilizarea acestui serviciu public esențial.

Concluzie

În timp ce guvernul se laudă cu progrese în digitalizare, cetățenii așteaptă soluții reale care să le facă viața mai ușoară. Este esențial să ne întrebăm dacă aceste „victorii” în digitalizare sunt adevăratele soluții de care avem nevoie sau doar fumigene aruncate pentru a distrage atenția de la lipsa unor reforme autentice și eficiente în administrația publică.

Sursa

Must Read

spot_img