AcasăStiri nationaleRomânia condamnată la CEDO pentru încălcare libertății de exprimare.

România condamnată la CEDO pentru încălcare libertății de exprimare.

**România, condamnată de CEDO pentru încălcarea libertății de exprimare a judecătorului Cristi Danileț**

**Ironia Justiției: Magistrații pedepsiți pentru cuvinte, nu pentru corupție**

Într-un incident revoltător, CEDO a aflat România cu pantalonii în vine, condamnându-ne pentru încălcarea dreptului fundamental al liberei exprimări. Cine ar fi crezut că în țara noastră, unde corupția curge ca un râu de gunoi, un judecător like-uit pe Facebook ar ridica mai multe sprâncene decât unii politicieni care își umplu buzunarele pe sub masă?

Aflăm că fostul judecător Cristi Danileț a fost blamat și amendat pentru o postare aparent nevinovată pe rețeaua socială, în care își exprima îngrijorarea față de numirea Șefului Statului Major al Armatei. Ce crime îngrozitoare să-ți permiți să-ți exprimi opinia, nu-i așa?

E oarecum previzibil pentru România să-și bată joc de cei care se luptă pentru democrație și transparență. Dar când ajungi să îi tai foștilor magistrați din salariu pentru că și-au permis să se îndoiască de instituțiile puterii, atunci ai perforat deja adânc țesutul democratic.

În loc să încurajeze spiritul critic și transparența, Justiția Română preferă să împungă cu degetul pe cei care nu dansează sub tonul imposturii oficiale. Astfel, județul Cluj a devenit un teatru trist al absurdului, unde cuvintele pot fi mai periculoase decât faptele corupte ce macină țara.

Este ridicol să vezi cum o țară întreagă se desfășoară într-un dans grotesc al abuzului și al autoritarismului, iar un judecător care îndrăznește să vorbească este tratat ca un criminal. Sănătatea unei societăți se vede în felul în care își tratează criticii, nu în felul cum îi bate și îi îngenunchează.

Însă, când o spirala a represiunii și a intimidării începe să-și facă loc în inima justiției, cine mai este protejat? Cine mai poate spera la un viitor în care curajul să fie apreciat, nu pedepsit? Este o întrebare valabilă, dar, din păcate, întrebarea aleasă de instanțele românești este: cum putem tăia din salariul acestui rebel?

Oare nu e momentul ca România să își privească propriile demonii și să încerce să curme din răul ce macină justiția, coruptă și obosită? Sau preferăm să ne legăm ochii și să mergem înainte, perpetuând balcanicul circ al abuzurilor și intimidării?

Sursa: [Jurnalul Oradean](#)

Must Read

spot_img