AcasăStiri nationaleMarcel Boloș: Reducerile de cheltuieli sunt sensibile în an electoral.

Marcel Boloș: Reducerile de cheltuieli sunt sensibile în an electoral.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat pentru publicația financiară internațională Bloomberg că, cel mai probabil, România va avea nevoie de cei șapte ani prevăzuți de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar de la circa 5% din PIB, cât este prognozat pentru acest an, până la 3% din PIB, ritmul de scădere fiind mai lent decât se preconiza inițial.

Boloș le-a vorbit jurnaliștilor Bloomberg despre influența pe care alegerile o au asupra politicii fiscale în România. „Pur și simplu nu știu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în țara noastră”, a spus ministrul pentru publicația menționată.

Totodată, Marcel Boloș a afirmat un regim de reduceri bugetare anuale echivalente cu 0,5% din PIB, conform noilor reguli fiscale ale UE, reprezintă o provocare „foarte dificilă”, arată agenția de știri Agerpres, care citează din materialul publicat în limba engleză de Bloomberg.

Agerpres amintește că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat două majorări de pensii pentru acest an, precum și salarii mai mari pentru profesori și este posibil să se confrunte cu presiuni vizând majorarea salariilor și din partea personalului de sănătate și poliție.

În schimb, Marcel Boloș susține că veniturile din taxe vor fi majorate în acest an grație măsurilor de combatere a fraudelor fiscale și îmbunătățirii colectării veniturilor prin implementarea tehnologiei digitale.

Chiar dacă Uniunea Europeană a introdus o anumită flexibilitate când vine vorba de regulile fiscale, agențiile de rating ar putea să nu fie la fel de indulgente dacă planurile de cheltuieli vor fi anunțate fără o imagine clară cu privire la venituri, a subliniat Boloș, în același interviu.

România are cel mai mic rating din categoria „investment grade” (recomandat pentru investiții – n.r.) cu perspectivă stabilă din partea tuturor celor trei mai agenții de rating.

„Am vorbit cu agențiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparație cu țările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investițiilor și datoria publică scăzută”, a precizat ministrul Finanțelor, potrivit surselor citate.

Anul trecut, România nu a reușit să țină sub control deficitul public, care a ajuns la 5,7% din PIB față de ținta inițială de 4,4% din PIB, în pofida faptului că guvernul de la București a aprobat mai multe pachete de reduceri de cheltuieli.

Veniturile din taxe ale României, care reprezintă 27% din PIB, se numără printre cele mai mici din UE, mai scrie Bloomberg.

Sursa: ebihoreanul.ro

Must Read

spot_img