AcasăStiri nationaleFostul judecător Cristi Danileț a învins România la CEDO.

Fostul judecător Cristi Danileț a învins România la CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnă România pentru încălcarea libertății de exprimare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate fostului judecător Cristi Danileț, acum retras în pensie, care a reclamat Statul Român pentru că i-a încălcat libertatea de exprimare. Danileț a fost sancționat de CSM pentru o postare pe Facebook, iar acum CEDO a stabilit că acea sancțiune a fost nedreaptă.

„CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertății mele de exprimare. Acum trei ani CSM decisese sancționarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimam îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numește Șeful Statului Major al Armatei. Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu și a intervenit în proces asociația Forumul Judecătorilor din România. Le mulțumesc enorm pentru efort și profesionalism”, a scris Danileț pe Facebook.

El nu a cerut daune morale, astfel că România trebuie să-i plătească doar cheltuieli de judecată în valoare de 5.232 euro.

De ce a fost sancționat?

Situația datează din 2019, când Danileț era judecător la Tribunalul Cluj. Atunci, el a distribuit pe Facebook un articol de presă cu un comentariu personal care a stârnit controverse. Comentariul său se referea la atacurile, destructurările și decredibilizările la adresa unor instituții-cheie din România, inclusiv Armata. Acest comentariu l-a adus în atenția Inspecției Judiciare, care l-a sancționat ulterior, reținându-i 5% din salariu.

Danileț a mai avut alte conflicte cu CSM și a câștigat procese privind excluderea sa din magistratură. Cu toate acestea, în luna ianuarie a acestui an, la 48 de ani, Cristi Danileț a ieșit la pensie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img