AcasăStiri nationaleMagazinele care încalcă legea riscă amenzi pentru încălcarea reglementărilor privind vânzarea de...

Magazinele care încalcă legea riscă amenzi pentru încălcarea reglementărilor privind vânzarea de băuturi energizante minorilor.

Camera Deputaţilor adoptă interzicerea minorilor accesul la băuturile energizante

Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege ce le interzice minorilor accesul la băuturile energizante. Legea prevede totodată interzicerea comercializării acestor băuturi în incinta instituţiilor de învăţământ şi sancţionarea, cu amenzi de până la 30.000 de lei, a celor care le vând energizante minorilor. Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri.

Comerţul cu băuturi energizante, în vizorul legislației

Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate”, prevede proiectul, după cum notează site-ul Stirileprotv.ro.

Scopul legii este de a proteja sănătatea populației

„Prezenta lege are drept scop protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante sau a derivatelor acestora către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante şi derivate ale acestora asupra sănătăţii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit Hotnews.ro.

Amendări usturătoare pentru cei care încalcă legea

Legea stabileşte că operatorii economici care încalcă aceste prevederi pot fi amendaţi cu sume de până la 30.000 de lei, iar în cazul repetării contravenţiilor, se poate dispune suspendarea activităţii localului public pentru o perioadă între 10 şi 30 de zile. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va realiza de personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, mai arată proiectul, potrivit sursei citate.

Sursa:

Bihoreanul

Must Read

spot_img