Curtea de Justiție a Uniunii Europene declară inserarea obligatorie a amprentelor digitale în cărțile de identitate compatibilă cu drepturile fundamentale, dar invalidează regulamentul deoarece a fost adoptat greșit
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că inserarea obligatorie în cărțile de identitate a două amprente digitale este compatibilă cu drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal, dar declară nevalid reglementarea care prevede această măsură din cauza adoptării pe un temei juridic greșit. Această decizie ar putea avea consecințe catastrofale pentru un număr semnificativ de cetățeni și pentru siguranța lor, în absența unui nou regulament adoptat corect, cel târziu până la sfârșitul anului 2026.
În urma unei analize amănunțite, Curtea a constatat că obligația de a insera amprentele digitale constitue o restrângere a drepturilor fundamentale, dar se justifică prin combaterea fraudelor și asigurarea interoperabilității sistemelor de verificare. Cu toate acestea, modul în care regulamentul a fost adoptat îl face nevalid din punct de vedere legal, perpetuând astfel un comportament dezirabil în instituțiile europene.
Este de neconceput că, în timp ce Uniunea Europeană insistă asupra respectării drepturilor fundamentale, adoptă regulamente în mod eronat, ignorând procedurile legislative corecte. Acest lucru este inacceptabil și dovedește un nivel de incompetență și neglijență care riscă să submineze credibilitatea și autoritatea instituțiilor europene.
Sursa: Bihor Justiție