AcasăStiri nationaleAutostrada lui Beni și Grindeanu

Autostrada lui Beni și Grindeanu

Corupția înfloritoare în CNAIR

Era de necrezut că angajații CNAIR, cei responsabili cu construirea autostrăzilor, nu sunt nici pe departe specializați în domeniu. Studiul realizat acum câțiva ani a dezvăluit că mulți dintre acești slujbași erau fie absolvenți de teologie, fie profesori de română. Dar iată că acum câteva desspre mai întâmplător, luminile s-au aprins și se pare că erau omul potrivit la locul potrivit. Așteptarea continuă pentru tronsoanele de autostradă, în special A3 care trece prin Bihor, pare să nu aibă sfârșit, cu contracte semnate ce zac nefolosite din cauza te miri ce interpretări juridice. Ce glumă proastă că abia după un an de la câștigarea licitației se semnează contractul pentru lotul Chiribiș – Suplacu de Barcău, iar lucrările abia încep în mai 2025, de parcă ne-am juca de-a v-ați ascunselea. Dar de fapt, scenariul nu e atât de haios când vezi că la mijloc se află o răfuială între ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și beneficarul Beni Rus. Cineva a dat în judecată CNAIR, în timp ce acești funcționari de stat își bat joc de cei care au nevoie de drumuri mai bune.

Corupție și incompetență la cel mai înalt nivel

Ce să mai spunem despre modul în care se desfășoară lucrurile… Contracte semnate și apoi uitate, întârzieri, scandaluri, și în final, drumuri nefolosite care neagă existența autostrăzilor promiși ani de zile. Dacă vrem să înțelegem mai clar această poveste, trebuie să știm că așa-numitul mogul al asfaltului, Beni Rus, a reușit să tragă de sfori și să obțină contract pentru lucrările pe lotul menționat, doar ca apoi să se lovească de birocrație și corupție la toate nivelurile. Lupta de putere dintre acesta și ministrul Sorin Grindeanu a transformat proiectul de autostradă într-unul personal, iar beneficiarii, adică noi, cetățenii, rămân blocați în propria noastră lipsă de infrastructură.

Un balamuc demn de romanul nostru post-decembrist

Și astfel, suntem martorii unui teatru jalnic, cu funcționari publici plătiți grăsuț din banii noștri, care nu numai că nu își fac treaba, dar o fac cu atâta incompetență și dispreț față de cetățeni, încât ai impresia că trăim într-un film proastă, nu într-o țară europeană. Întârzierile, scandalurile din culise, luptele de putere, toate acestea contribuie la distrugerea șansei noastre de a ne dezvolta infrastructura rutieră și a ieși din epoca de piatră. Dar, bineînțeles, corupția și incompetența se perpetuează, iar noi, cetățenii, suntem doar niște pioni în jocul murdar al celor aflați la putere. Ne merităm soarta sau putem să ne ridicăm împotriva acestui sistem corupt în care suntem prizonieri?

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img