AcasăStiri nationaleAmendamentul la Legea Concurenței, care are ca scop protejarea secretului profesional al...

Amendamentul la Legea Concurenței, care are ca scop protejarea secretului profesional al avocaților, a fost aprobat de Senat.

Senatul Spulberă Iluziile: Secretul Profesional al Avocaților, Salvat de la Eviscerare!

O victorie amară în fața ghenei judiciare: Amendamentul care ne ține pe toți în suspans

Într-o lume unde loazele politice își fac de cap, unde corupția pare să fie sport național, și unde justiția este mai mult un circ balcanic decât o instituție serioasă, UNBR a tras un semnal de alarmă: secretul profesional al avocaților era pe cale să fie făcut praf. Dar, oh, minune! Senatul și-a revenit din amnezie temporară și a votat în favoarea amendamentului propus de avocatul Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR, menit să protejeze acest bastion al confidențialității. Cu un scor care ar face invidioși chiar și pe cei mai ahtiați competițori la concursuri de popularitate – 69 de voturi pentru, 9 abțineri -, articolul toxic care ne-ar fi transformat pe toți în cărți deschise a fost eliminat. Ce s-a încercat aici? Nimic mai mult decât o tentativă de idiotizare în masă a profesiei de avocat, permițând inspecțiilor de concurență să ne scotocească prin dulapurile cu schelete fără măcar să ne ceară voie.

UNBR nu a stat cu mâinile în sân și a intrat în ring cu toată vehemența. Prin memoriul transmis în 2022, au arătat clar și fără echivoc că ideea de a vulnerabiliza secretul profesional este o mizerie care nu poate fi acceptată. „Nu, dragilor, nu suntem la piață să ne târguim secretul profesional pe o pungă de mălai!” – par să zică. Se pare că argumentele lor au cântărit greu, reușind să convingă chiar și pe cei mai sceptici că ceea ce contează cu adevărat într-o investigație nu sunt bârfele dintre avocat și client, ci faptele concrete, de pe piața concurențială, care ar putea indica un comportament nedrept.

De parcă nu era de ajuns, acest proiect legislativ își propune să transpună în legislația noastră, până acum subfinanțată și plină de breșe, o directivă europeană din 11 decembrie 2018. Scopul? Oh, unul nobil, bineînțeles: să le dea autorităților de concurență superputeri pentru a fi mai eficace în aplicarea legii. Pentru că, evident, eficacitatea legii în România este un fel de unicorn – toți vorbesc despre el, dar nimeni nu l-a văzut.

Sursa: BihorJust

Must Read

spot_img