AcasăStiri nationaleAberația legislativă privind testele pentru droguri.

Aberația legislativă privind testele pentru droguri.

Guvernul își Bate Joc de Drepturile Cetățenilor Prin Noile Modificări ale Codului Rutier

Pe data de 28 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică Codul Rutier. Această modificare nu este doar o simplă ajustare, ci o adevărată palmă pe obrazul cetățenilor onorabili și un exemplu clar de incompetență legislativă. Guvernanții noștri, într-un așa-zis efort de a combate consumul de droguri și alcool la volan, au scos pe bandă rulantă o monstruozitate juridică care calcă în picioare drepturile individuale.

Abuzuri Flagrante Sub Masca Combaterii Drogurilor

Conform noii ordonanțe, cetățenii nu mai au dreptul să refuze testarea cu aparatele mobile ale Poliției pentru depistarea drogurilor. Aceste aparate, deși cunoscute pentru erorile lor semnificative, devin acum instrumente de tortură legală. Până acum, un conducător auto putea să refuze aceste teste și să opteze pentru recoltarea de probe într-un cadru medical. Nu mai este cazul! Acum, refuzul testului înseamnă suspendarea automată a permisului de conducere pentru o perioadă nedeterminată, în așteptarea rezultatelor de la medicina legală – o perioadă care poate dura luni de zile.

O Nouă Formă de Injustiție Legalizată

Mai grav este că această măsură se aplică fără nicio dovadă concretă de abatere. Este o sancțiune preventivă, complet nejustificată și, evident, neconstituțională. Dar, pentru a masca acest abuz, legiuitorii noștri au găsit o chichiță: nu suspendă permisul, ci îl retrag. Retragerea permisului, până acum, era rezervată doar cazurilor în care se dovedea medical că un șofer este inapt de a conduce. Utilizând acest tertip, guvernanții încalcă principii fundamentale de drept, care ar necesita, pentru o astfel de măsură, o lege organică bine fundamentată.

Opțiuni Limitate și Consecințe Grave

În fața acestei ordonanțe, cetățeanul are două opțiuni proaste: să refuze testarea și să rămână fără permis pentru o perioadă nedeterminată, sau să accepte testul, riscând un rezultat fals pozitiv și aceeași pedeapsă nemeritată. În ambele cazuri, dacă testele ulterioare de sânge sau urină arată că nu există droguri în sistem, statul nu oferă niciun fel de compensație pentru greșeala făcută.

Un Standard Dublu Inacceptabil

Este demn de menționat că în nicio altă țară civilizată, autoritățile nu testează la întâmplare pe oricine opresc în trafic. Testele sunt efectuate doar când există suspiciuni concrete. La noi, însă, se pare că drepturile și libertățile cetățenești sunt doar un moft, iar guvernanții noștri tratează cetățenii ca pe niște cobai în experimentele lor legislative eșuate.

Sursa

Must Read

spot_img