AcasăStiri localeGrefiera Carmen Filip. Aroganță sau Complicitate?!

Grefiera Carmen Filip. Aroganță sau Complicitate?!

Confruntarea cu Sistemul. O Plângere Împotriva Corupției Confruntată cu Opacitate și Aroganță sau Tentativă de Mușamalizare și Blocare?!

Transparența și integritatea ar trebui să fie pilonii justiției, însă cetățenii se confruntă încă cu bariere neașteptate în lupta împotriva corupției. Un caz recent scoate la iveală dificultățile și obstacolele pe care le întâmpină un cetățean în încercarea de a aduce la lumină acuzații grave împotriva unui funcționar public.

Plângerea inițiată împotriva lui Diugan Dana, un nume ce pare să fie învăluit în controverse, a fost depusă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Cu toate acestea, traseul plângerii a luat o turnură neașteptată când aceasta a fost declinată spre soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, arătând posibile lacune în coordonarea interinstituțională.

Mai îngrijorător este însă modul în care solicitanții sunt tratați în încercarea lor de a obține informații esențiale. Diana Talpos, un cetățean, în căutarea dreptății, a unor răspunsuri și a transparenței, s-a lovit de un zid de reticență și reglementări arbitrare din partea grefierei Carmen Filip. După ce aceasta a trimis mai multe adrese la care nu a primit niciun răspuns a sunat la judecătorie să ceară ce a cerut și în scris, numărul de înregistrare a dosarului. Deși la un parchet i s-a furnizat numărul de înregistrare al plângerii prin telefon, la altul i s-a obstrucționat accesul la informații și i s-a comunicat că aceste informații pot fi obținute doar personal, invocându-se „reguli” interne, diferite de „LEGI”, pe care se presupune că ar trebui să funcționeze justiția.

Încercările repetate de a dialoga și de a obține clarificări s-au soldat din nou cu frustrări și cu acuzații neașteptate, pe fondul unui simplu drept al cetățeanului de a înregistra conversații cu instituțiile statului – un drept legal și în deplină concordanță cu transparența așteptată de la funcționarii publici, grefiera Carmen Filip, refuză să respecte legea și cetățeanul care îi umple buzunarele doldora, și dă dovadă de aroganță – sau de complicitate?!

La baza acestui conflict se află acuzații serioase împotriva lui Diugan Dana, acuzații ce includ falsificarea ordonanțelor de începere a urmăririi penale, sustragerea actelor din dosare, fals informatic și fabricarea de rechizitoriu. Aceste acuzații grave ar trebui să fie tratate cu maximă seriozitate și transparență de către instituțiile de justiție, pentru a asigura încrederea publicului în sistemul judiciar.

Cazul scoate în evidență o problemă mai largă a sistemului de justiție, unde opacitatea, amânarea și lipsa de răspunsuri concrete par să fie răspunsul instituțional în fața acuzațiilor de corupție și abuz. Într-o societate care se bazează pe principiile statului de drept, astfel de practici nu fac decât să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile care ar trebui să îi protejeze și să servească dreptatea.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Must Read

spot_img