AcasăStiri internationaleJoe Biden l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă: România a...

Joe Biden l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă: România a depășit toate așteptările.

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, la Casa Albă, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cei doi abordând teme precum războiul din Ucraina, colaborarea din cadrul NATO, programul Visa Waiver pentru români, precum și candidatura lui Iohannis pentru poziția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Întâlnirea a fost anunțată de Administrația Prezidențială a României cu doar o zi înainte să aibă loc. Biden și Iohannis au purtat o parte a discuției în prezența presei, în Biroul Oval. Șeful de la Casa Albă a amintit că, pe vremea când era senator – „acum 180 de ani”, a glumit el – a luptat pentru ca România să fie primită în NATO.

„Aţi depășit toate aşteptările de acum 20 de ani, când v-aţi alăturat NATO. În fiecare an de atunci, naţiunile noastre au devenit tot mai apropiate”, a spus Biden. El a mulţumit României pentru găzduirea de trupe americane, pentru asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Vreau să ştiţi că SUA sunt angajate să rămână alături de voi. Azi punem fundaţia pentru următorii 20 de ani”, a arătat liderul american, citat de Spotmedia.ro.

De asemenea, Joe Biden l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru „leadership”.

După întâlnirea cu președintele american, Iohannis a făcut declarații de presă. El a spus că, printre altele, a discutat cu Joe Biden despre modalități de a aprofunda colaborarea dintre cele două state și de a găsi noi căi de a ajuta Ucraina. „Am abordat și admiterea României în programul Visa Waiver și suntem convins că aceasta se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat”, a mai spus președintele român. Totodată, după întâlnirea cu omologul său, Iohannis a spus că este deschis discuțiilor ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană, în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuție intensă. România dispune de aceste sisteme. Am fost întrebați și noi. Președinte Biden a menționat la întâlnirea noastră și am zis că sunt deschis să discutăm. Asta înseamnă către trebuie discutat în CSAT să vedem ce putem da și ce putem primi în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără (…) Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de Hotnews.ro.

Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor, șeful statului a spus că a vorbit cu Joe Biden și despre candidatura sa la șefia NATO.

„Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să spun ce a spus Președintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo. Dar discuția nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă, și, dacă m-ați întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Și tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidați care, în general, sunt considerați acceptabili amândoi, pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice. Președintele României se află în SUA și pentru că, miercuri, îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Consiliul Atlantic – o organizație de tip „think tank” din SUA – a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu Președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!

Sursă: Ebihoreanul

Must Read

spot_img