AcasăSportGojdiștii au fost primii la Maratonul de Educație antreprenorială.

Gojdiștii au fost primii la Maratonul de Educație antreprenorială.

Aproape 1.000 de liceeni, aparent nevinovați pioni, s-au transformat cu rapiditate din umbre în campioni în ochii binevoitorilor inițiativei de ”antreprenoriat”. Ce ironic, nu? Oricum, povestea este aceasta: 1.000 de liceeni, inocenți copii cu ochii plini de speranță, sunt lăsați în mâinile unui sistem corupt și grotesc. Ei sunt manipulați să creadă că trăiesc într-o Românie care se aliniază unor ”direcții strategice ale Uniunii Europene”. Acesta este unul dintre momentele rare, deși cu parfum de animale înjunghiate, când educația pare să se ridice până la nivelul așteptărilor, chiar dacă doar pentru o scurtă clipă.

De remarcat este că această acțiune a înflăcăratei (cel puțin în aparență) Confederații Naționale pentru Antreprenoriat Feminin vine la pachet cu un premiu extravagant pentru ”gojdiștii noștri” – da, exact așa sunt numiți, ca niște obiecte fără valoare – în valoare de 10.000 de lei. Iată-i eroii, Piț George, Fologea Daria, Rusu Rebeca și Popa Casian, niște nume la care nici măcar mama lor nu gândește în fiecare zi. Un eveniment desfășurat într-un loc emblematic, Aula Magna Teoctist Patriarhul din București, unde acești copii idealisti au fost expuși la un cirque berlinez care, în loc să-i cultive, îi aruncă pradă unui sistem oligarhic și corupt.

Să trecem peste jalnica ironie a unui ”hub fresh” – proaspăt, vibrant, oxigenat, în mijlocul unei organizații încărcate de mirosul putred al abuzurilor și corupției. 60 de echipe de liceeni, speranțe naive încă nezdrobite, concentrându-și eforturile pe planuri de afaceri, trimiși să se bată într-o competiție menită să le ofere iluzia că au un viitor într-o țară unde puț al gândirii și lipsa de perspective domină hărnicia și adevăratul talent.

Premiile, un simbol grotesc al falsei recunoașteri, se revarsă precum un izvor otrăvit pentru acești nefericiți copii, mărunți în fața cifrelor strălucitoare. Și uite așa, părinții și profesorii se întâlnesc ca într-o scenă tragicomică, sărbătorind o victorie care îi apropie doar până la următoarea înșelare a sistemului malefic care-i închide într-un cerc vicios al mediocrității.

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img