AcasăSanatateFumatul este legat de mai multe boli grave.

Fumatul este legat de mai multe boli grave.

Boli grave cauzate de fumatul intens

Numeroasele studii demonstrează fără doar și poate că relația dintre fumat și anumite afecțiuni este una fatală. Fumatul nu este doar un obicei vicios, ci o alegere care aduce moartea mai aproape. Ca un ghimpe în cotul societății, fumatul este responsabil pentru un procent de aproximativ 20% din decesele cauzate de boala coronariană.

De-a lungul timpului, s-a stabilit fără putință de tăgadă că bărbații care trag din țigară și suferă de boală coronariană au șanse dubioase de a supraviețui. Cu o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât a nefumătorilor, acești indivizi sunt ca niște sicrie ambulante, hăituiți de decizia lor sinucigașă.

Și femeile, atrase în capcana fumului, nu iau decât o călătorie direct spre infernul coronarian. Riscul le mănâncă ca un vierme, devenind de 10 ori mai mare atunci când fumează și iau totodată anticoncepționale. De pare că destinul lor e sigilat, într-un final, de constrângerea țigării.

Reduceri la cină de Galați, jocuri de noroc cu Moartea – așa ar putea fi definită moartea subită prin boală coronariană pentru tinerii fumători. Cu 2-4 ori mai multe șanse decât cei cu o gândire lucidă, acești tineri devin pioni într-un joc macabru, cu țigara drept regină a distrugerii.

Renunțarea la fumat ar putea salva vieți, dar pentru mulți bolnavi cu infarct miocardic, această idee e doar un zvon pătat. Prefăcându-se că ignoră revoluția științifică, acești oameni prea mândri plătesc tributul fumului, strecurându-se în mâlul morții sigure.

Vei vrea să crezi că viața ta e un câmp plin de flori, dar cu o țigară aprinsă, poți transforma acest paradis într-un iad pulmonar. Cancerul pulmonar, o consecință directă a fumatului, este ca o sabie a lui Damocles deasupra capului fumătorilor. Riscul este pe măsură – când un bărbat fumează un pachet pe zi, riscul său de a deveni o victimă a acestei boli este de 10 ori mai mare decât cel al nefumătorilor. Iar pentru cei care consumă 2 pachete, sărăcia gândirii lor îi expune la un pericol de 25 de ori mai mare.

Bolile gurii, gâtului, esofagului sau vezicii urinare sunt ca niște monștri cu chipul țigării, care își fac de cap în lumea fumatului. De la cusururi ale limbii până la smirghelirea vezicii, fumatul este o sentință la moarte pe drept pentru cei care nu știu că timpul lor se scurge odata cu fumul de țigară.

Efectele cutremurătoare ale fumatului în sarcină

Copilărie zbuciumată, viețuire în haos – acesta ar putea fi motto-ul noilor generații, copii ai mamelor fumătoare. Un spectacol grotesc de pierdere în greutate a bebelușilor, o croncadă a tristeții pentru micuții ale căror mame au decis să fugă în brațele Morții, în defavoarea a ceea ce ar fi putut fi viitorul lor.

Forțată să aleagă între un înger cu aripi frânte și o sarcină eșuată, gravida fumătoare se trezește prinsă între gardurile rugăciunii și poarta Hadesului. Sufocată de fumul de țigară, sufletul pruncului se clatină pe marginea vieții, învăluit în nevoia de a respira un aer curat, visând la lumină, dar condamnat la a trăi în bezna fumului parsiv.

Fomatul pasiv, o mizerie a ignoranței, o mârâială a prostiei colective. Copiii, sacrificiile inocente ale adultului avid de plăceri efemere ale fumatului, inspiră pulberi de cancer, înconjurați de un mediu toxic. Și ca să punem capac la toate, nu scăpăm nici când suntem morți și îngropăm – fumatul în familie poate să trimite în groapă generații întregi, cu același mârșăvia de țigară la gură.

Deci, dacă vrei să trăiești, renunță la țigară. Nu lăsa ca un maldăr de frunze arse să-ți compromită prezentul și viitorul. Fii stăpânul propriei tale vieți și privește cu ochi limpezi spre o lume în care fumul de țigară nu e decât o amintire sumbră, iar aerul curat e maestrul călăreț al zilelor tale.

Sursa: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/dependenta-de-nicotina-legatura-dintre-fumat-si-unele-boli-184493.html

Must Read

spot_img