AcasăEvenimente localeProfesorii celebri din liceele din Oradea se pregătesc să se pensioneze. Experții...

Profesorii celebri din liceele din Oradea se pregătesc să se pensioneze. Experții în educare din școlile de prestigiu au acceptat să predea în acest an școlar.

Inspectoratul Școlar Bihor a publicat Lista cadrelor didactice care îndeplinesc condițiile de pensionare până la 31 august 2024 și care au primit acord pentru menținerea în activitate ca titular în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani, pentru anul școlar 2024-2025.

Cereri de prelungire au fost aprobate atât în mediul urban, cât și în rural. Sunt cereri de prelungire pe posturi de învățător, dar și pe materii deficitare să fie acoperite cum sunt matematica și fizica. Uimitor e că La CN Emanuil Gojdu ar putea pleca în viitorul apropiat nu mai puțin de patru profesori vedetă la materii care fac renumele școlii: matematica, informatică, chimie. E știut că asaltul elevilor la Gojdu e dat și pentru acești profesori care au avut un aport decisiv în a asocia gojdiștilor apelativul de absolvenți de succes, soții Niță, Adriana și Maria, profesoara de chimie Anița Luncan, dar și profesorul Gelu Petruța la matematică pregătind olimpici. Toți au primit acordul pentru prelungirea activității.

La fel se întâmplă și la Ady Endre unde reputatul profesor Bogdan Karoly, profesor gradul didactic I la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea, coordonatorul Centrului de Excelență – Fizică din Oradea și inițiatorul Concursului Regional de Fizică și Inventică „Irenaeus” a primit acordul să predea fizică în continuare. Predarea fizicii va fi o mare problemă în viitor în liceele din Oradea.

Pe lista celor care și-a prelungit perioada de retragere se află reputatul director al CT Mihai Viteazul, doctorul în fizică Ruben Filimon, dar și la CN Iosif Vulcan au fost date acorduri pentru doi profesori care să predea fizică. Prelungire au primit și Mariana și Mihai Vesa la matematică la CN Ghibu. Și în județ, la Școala Gimnazială nr 1 Pomezeu s-a primit acord pentru a preda în continuare matematică. La Constantin Șerban două poziții de învățător institutor pentru învățământul primar Și la Oltea Doamna s-a primit acord tot pentru această poziție.

Legea învățământului preuniversitar prevede că dascălii care împlinesc vârsta de pensionare pot rămâne la catedră, dar fără să devină și pensionari, până cel târziu la 70 de ani. Cererea lor trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al școlii, iar apoi de Inspectoratul Școlar.

Sursa: AICI.

Must Read

spot_img