AcasăEvenimente localeConcertul lui Alexandru Tomescu la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea.

Concertul lui Alexandru Tomescu la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea.

Turneul Internațional Stradivarius 2024 – O Oază de Cultură și Inovație Muzicală

În perioada 25 iunie – 16 iulie 2024, scenele sacre și spațiile inedite ale Europei vor răsuna sub acordurile Turneului Internațional Stradivarius, ediția a XVII-a, intitulată „METAMORFOZE”. Un eveniment ce promite nu doar muzică, ci o adevărată transformare spirituală, avându-l în centrul său pe virtuozul Alexandru Tomescu. Acesta, cunoscut pentru măiestria sa, va interpreta transcripții ale lucrărilor lui Johann Sebastian Bach, inițial compuse pentru violoncel, acum adaptate pentru vioară, oferind o nouă viață acestor compoziții clasice.

Un Regal al Viorii în Inima Oradei

Unul dintre momentele culminante ale turneului va fi concertul din 3 iulie 2024, găzduit de impunătoarea Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea. Alexandru Tomescu se întoarce pentru al cincilea an consecutiv în acest loc emblematic, continuând tradiția de a aduce muzica clasică mai aproape de inimile ascultătorilor. Acest concert nu este doar un spectacol, ci o călătorie muzicală ce explorează profunzimile sufletului uman prin intermediul notelor muzicale transformate.

De la Violoncel la Vioară: O Metamorfoză Muzicală

Conceptul de „METAMORFOZE” nu se limitează la simpla schimbare a instrumentelor. Este vorba despre o metamorfoză a percepției muzicale, o tranziție de la sunetul profund al violoncelului la cel vibrant și plin de pasiune al viorii. Alexandru Tomescu, prin transcripția sa, nu doar că interpretează Bach, dar reinventează modul în care această muzică poate fi simțită și experimentată. Fiecare notă joacă un rol în pictura sonoră ce se desfășoară în fața ascultătorului, transformând fiecare concert într-o experiență unică și profundă.

Un Turneu, 18 Ocazii de a Redescoperi Muzica Clasică

Pe parcursul celor 18 concerte, Alexandru Tomescu și vioara sa Stradivarius vor călători prin diferite locuri de cult și spații cu rezonanță culturală deosebită, de la catedrale romano-catolice la lutherane și reformate, fiecare concert fiind o oportunitate de a vedea și auzi muzica clasică într-un nou context. Fiecare locație adaugă o dimensiune suplimentară interpretării, amplificând mesajul transmis de „METAMORFOZE”.

Concluzie

Turneul Internațional Stradivarius 2024 nu este doar un eveniment muzical, ci o provocare aruncată fiecărui ascultător de a percepe muzica și lumea înconjurătoare într-un mod complet nou. Este o invitație de a experimenta transformarea prin artă, într-un cadru care îmbină istoria, cultura și inovația muzicală. Alexandru Tomescu și vioara sa promit o călătorie inedită prin universul sonor al lui Bach, rescris pentru vioară, într-un turneu ce redefinește experiența concertistică clasică.

Sursa

Must Read

spot_img