AcasăTehnologieRepartizarea digitalizată a experților judiciari.

Repartizarea digitalizată a experților judiciari.

Expertiza judiciară va fi repartizată digitalizat, pentru a scurta durata proceselor

Senatul a adoptat, încă de anul trecut o iniţiativă legislativă a deputatei USR Oana Murariu menită să reducă timpul proceselor în instanţă, prin desemnarea aleatorie, digitalizată, a experţilor care vor întocmi expertizele judiciare. USR anunţă că proiectul de lege care prevede repartizarea digitalizată a experţilor judiciari şi ar putea să scurteze durata unui proces chiar şi cu un an-doi a fost adoptat, marţi, în Camera Deputaţilor. Noua procedură va fi similară celei de repartizare aleatorie a dosarelor la completurile de judecată, practică devenită o obişnuinţă în sistemul judiciar românesc.

”Se ajunge la astfel de situaţii aberante pentru că experţii sunt repartizaţi prin tragere la sorţi, dar înainte de acest gest nu sunt eliminaţi de pe listă cei care au, deja, în lucru expertize. Practic, desemnarea se face fără a se ţine cont de disponibilitatea reală şi încărcătura de lucru a experţilor de pe listă. O parte dintre aceştia ajung să fie sufocaţi de expertize, în vreme ce alţii nu au atribuite astfel de sarcini, chiar dacă ar avea disponibilitatea necesară”, precizează USR.

”Nu mai vrem procese fără sfârşit, iar soluţiile digitale ne pot ajuta. Prin desemnarea aleatorie în sistem informatizat a experţilor judiciari, algoritmul luând în calcul şi gradul lor de încărcare, scurtăm durata proceselor păstrând corectitudinea procedurii”, subliniază Oana Murariu, avocată şi deputată USR, iniţiatoarea legii.

Legea USR presupune ca în mod digital să fie repartizat aleatoriu un expert, dar programul informatic va ţine cont să facă această repartizare doar experţilor care nu au dosare în desfăşurare sau au puţine expertize în lucru. Potrivit USR, noua lege va contribui astfel la creşterea calităţii actului de justiţie în beneficiul final al justiţiabililor, care nu vor mai pierde ani în şir în aşteptarea concluziilor expertizelor judiciare şi finalizarea proceselor. Încrederea generală a oamenilor în actul de justiţie va creşte şi ea prin implementarea noii proceduri.

Legea USR care scurtează durata proceselor în instanţă, iniţiată de deputata Oana Murariu, va merge acum la promulgare.

Apasă aici pentru a citi articolul complet

Sursa: Bihor Justiție

Must Read

spot_img