AcasăStiri nationaleExploatarea magneziului din Europa se va relua în Bihor.

Exploatarea magneziului din Europa se va relua în Bihor.

Exploatarea magneziului în Europa va fi reluată, chiar în Bihor

Exploatarea minieră a magneziului va fi reluată în Europa, chiar în Bihor, printr-o investiție care s-ar ridica la un miliard de dolari, potrivit publicației internaționale Financial Times. Statul român a concesionat zilele trecute firmei Verde Magnesium SRL fosta mină de brucit de la Budureasa. Investiția va fi susținută de compania americană de capital privat Amerocap. Verde Magnesium intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, să construiască instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și să recicleze aluminiu.

Bani americani pentru exploatarea magneziului în Bihor

Presa centrală subliniază că statul român a concesionat discret mina din Bihor și adaugă că aceasta a fost închisă în 2014. La acel moment era ultima de acest tip care funcționa în Europa. Financial Times precizează că Verde Magnesium intenționează să atingă 90.000 de tone de magneziu pe an, reprezentând 50% din necesarul UE sau 9% din producția globală.

Investiția Verde Magnesium, una „sustenabilă”?

Reprezentanții firmei Verde Magnesium au confirmat investiția și au declarat că aceasta va fi „sustenabilă”. Compania a răspuns ecologiștilor că impactul său va fi similar cu cel al oricărei cariere de piatră, încercând să minimizeze impactul negativ al proiectului asupra mediului.

Scandaluri și trecut controversat legate de exploatarea magneziului din Bihor

Merită menționat că firma Geoasset, controlată de personaje precum Sorin Ovidiu Vîntu și Cozmin Gușă, a exploatat anterior mina de magneziu de la Budureasa, până când a intrat în insolvență. Asociația urbarială din Budureasa a reușit să-și recupereze terenurile concesionate, iar acum investitorul american Amerocap, prin Verde Magnesium, se pregătește să intre pe piață.

Investiția Verde Magnesium: o speranță pentru independența UE în ceea ce privește magneziul

Investiția Verde Magnesium în exploatarea magneziului din Bihor poate reprezenta o șansă pentru Uniunea Europeană de a-și crește independența în privința metalelor vitale pentru tranziția verde. Proiectul ar putea ajuta UE să atingă obiectivele stabilite de Comisia Europeană privind reducerea dependenței de materii prime extrase din afara Europei, în special din China.

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img