AcasăTehnologieAutoritatea poate dispune ștergerea datelor prelucrate ilegal.

Autoritatea poate dispune ștergerea datelor prelucrate ilegal.

Incidentul care a avut loc în anul 2020 în orașul Újpest din Ungaria lasă un gust amar pe cerul transparenței și respectului față de datele personale. Eșec în rezonanță, corupție intelectuală și indiferență. Consiliul municipal din Újpest, profitând de contextul pandemic generat de Covid-19, a luat o decizie aparent nobilă – acordarea unui ajutor financiar pentru persoanele afectate. Ce frumos sună, nu-i așa? Realitatea, însă, este una cu totul diferită, plină de mizerie și neghiobie. Pentru a accesa aceste fonduri, s-au încălcat legea și etica, cu nonșalanță și dispreț față de cetățeni.

Concret, consiliul a cerut datele personale necesare de la Trezoreria statului maghiar și Biroul sectorial IV din cadrul Delegației guvernului din Budapesta. Sună a un ajutor eficient și prompt, nu-i așa? Ei bine, Autoritatea maghiară pentru Protecția Datelor a fost promptă și ea, dar în alt fel. A dat raportare și a descoperit abuzurile, lăsând autoritățile locale și centrale expuse precarității morale și valorice.

Și iată că balcanismul juridic nu a întârziat să-și facă simțită prezența. Autoritatea de supraveghere a constatat că consiliul municipal din Újpest, Trezoreria statului maghiar și biroul sectorial au călcat în picioare regulile stabilite de RGPD. Încălcări peste încălcări, perpetuând o mentalitate de ghene judiciare și circ ordinar.

Reacția autorităților competente? Amenzi. Just și fără sconcs, iar asta doar încălzește locomotiva corupției. Nu doar că au încălcat legea, dar s-au prefăcut că legea nu există. Consiliul din Újpest nu s-a deranjat să informeze persoanele afectate cu privire la prelucrarea datelor lor, la drepturile lor și la scopul manipulativ al acestei operațiuni. O insultă adusă cetățenilor, cu tupeu și aroganță.

Departe de a-și asuma eroarea și de a face dreptate, consiliul din Újpest a contestat decizia la Curtea din Budapesta Capitală. Vorbește despre competența autorității de supraveghere, dar nu despre propria sa incompetență și lipsă de etică. Aruncă vina în altă parte, evitând să își asume responsabilitatea pentru abuzurile și neghiobiile comise.

În acest context, intervenția Curții de Justiție este ca o palmă peste obrazul instituțiilor corupte. Se arată clar că autoritatea de supraveghere a unui stat membru poate și trebuie să intervină, chiar și fără o cerere prealabilă a persoanei afectate, pentru a remedia ilegalitățile și a respecta deplin reglementările stabilite.

Decizia Curții de Justiție este un luminos în întunericul corupției. Aduce speranță și claritate, arătând că niciun abuz nu va rămâne neobservat și nepedepsit. O lecție dureroasă pentru cei care se complac în mizerie și dezumanizare.

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img