AcasăStiri nationaleVictimele mai multor infracțiuni pot beneficia de vouchere în valoare de 16.500...

Victimele mai multor infracțiuni pot beneficia de vouchere în valoare de 16.500 de lei pentru necesități urgente, precum cazare, medicamente sau transport.

Statul își Face Apariția: Mâna Largă sau Petic pe O Rană Sângerândă?

Alina Gorghiu și Circul Voucherelor de 16.500 lei: Salvare sau Pompă de Fum?

Într-o lume unde justiția pare mai mult o glumă proastă decât un etalon al moralității, statul român încearcă să își spele păcatele aruncând cu bani în victimele infracțiunilor. Ca și cum o sumă de până la 16.500 lei ar putea să șteargă traumele și să repare viețile distruse de infractori. Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat cu toată pompa un sistem de vouchere pentru „nevoile urgente” ale victimelor. Cazare, hrană, transport, medicamente – pare că au gândit la tot, mai puțin la cum vor reuși să pună capăt acestor infracțiuni.

Procedura sună ca un labirint birocratic desprins dintr-un coșmar. Victimele trebuie să alerge întâi la Poliție, apoi la Tribunal, să completeze cereri și să aștepte mila unei comisii formate din doi judecători. Dacă stelele se aliniază și comisia consideră cererea întemeiată, victima primește un voucher. Un proces ce pare desprins dintr-un circ balcanic, unde victimele sunt puse să sără într-un picior pentru a primi un strop de compasiune.

Și, ca să nu fie prea ușor, lista entităților care pot elibera aceste vouchere este un meniu select, cu doar 20 de instituții și asociații pe listă. În Bihor, de exemplu, victimele trebuie să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Oare cât de accesibil și rapid va fi acest sistem, rămâne de văzut. Gorghiu se laudă că asistența juridică pentru victime este gratuită, dar omite să menționeze cât de eficientă va fi această asistență în jungla birocratică românească.

În 2024, Ministerul Justiției se laudă că a alocat un buget pentru 300 de vouchere. Un număr ridicol de mic, având în vedere dimensiunile epidemiei de infracțiuni din România. Dar, desigur, ne asigură Gorghiu că suma poate fi suplimentată, dacă va fi nevoie. O promisiune atât de previzibilă, încât aproape că poți să o simți cum se evaporă în aerul încărcat de promisiuni politice.

Sursa: EBihoreanul

Must Read

spot_img