AcasăStiri nationaleSoluționarea recursului împotriva suspendării judecății este neconstituțională.

Soluționarea recursului împotriva suspendării judecății este neconstituțională.

Curtea Constituțională declară neconstituțională o soluție legislativă din domeniul penal

Într-un act de rară luciditate, Curtea Constituțională a României a dat lovitura decizională în ședința din 10 aprilie 2024, declarând neconstituțională soluția cuprinsă în articolul 2 alineatul (5) din Legea nr. 340/2009. Această prevedere controversată stabilea că soluționarea recursului împotriva încheierii prin care instanța se pronunță asupra suspendării judecății, în contextul sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, se face „fără citarea părților”.

Această decizie a Curții a fost salutată ca o gură de oxigen pentru justiție, câștigând avantajul suprem al părților implicate în procesele penale. Prin eliminarea citării părților, actul normativ încălca flagrant dreptul la un proces echitabil, discriminând grav restul părților față de Ministerul Public.

Prin această hotărâre, Curtea Constituțională a tras un semnal de alarmă cu privire la importanța principiului contradictorialității în procesele penale, subliniind necesitatea ca fiecare parte, inclusiv procurorii, să aibă posibilitatea de a aduce argumente și observații cu privire la probele și argumentele prezentate de către ceilalți participanți la proces.

În concluzie, Curtea Constituțională a făcut un pas ferm și hotărât pentru a restabili echilibrul și corectitudinea în sistemul judiciar, demonstrând că pârghiile corupției și abuzurilor pot fi rupte definitiv. Este momentul ca luminile dreptății să strălucească fără piedici în lumea justiției române!

Sursa: Bihor Just – Hotărâre Curtea Constituțională

Must Read

spot_img