AcasăStiri nationaleRegulile alegerilor de duminică, 9 iunie. Găsește secția ta de votare!

Regulile alegerilor de duminică, 9 iunie. Găsește secția ta de votare!

5 buletine de vot

Cetățenii vor primi în total 5 buletine de vot. Este vorba despre un buletin pentru Parlamentul European și 4 buletine pentru alegerile locale (consilii locale, consilii județene, primar și președinte de Consiliu Județean).

La locale, doar la secția „proprie”

Este important de subliniat că pentru alegerile locale, cetățenii „pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința și doar pe teritoriul României”. Nu se votează deloc în străinătate. Cei care nu știu la care secție sunt arondați, pot afla această informație ușor, pe platforma https://www.registrulelectoral.ro/, introducând CNP-ul și numele de familie.

Alegerile de încheie la ora 22

Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, aceștia prezentând unul dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitatea provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic ori carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare). Alegătorii vor prezenta actul de identitate, care va fi scanat, iar datele introduse automat într-un sistem centralizat, ca măsură de eliminare a votului dublu.

Votarea se desfășoară duminică, 9 iunie 2024, între orele 7 și 22. „La ora 22:00, președintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secției de vot”, arată AEP. …

Cum se cere urna mobilă

Și de această dată, se va putea vota, în cazuri întemeiate, în urna mobilă, doar după ce se depune o cerere în acest sens. Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul roaep.ro. …

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img