AcasăStiri nationalePSD și PNL candidează pe liste comune la europarlamentare.

PSD și PNL candidează pe liste comune la europarlamentare.

PNL și PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, dar și candidarea celor două formațiuni pe listă comună la europarlamentare

Anunțul oficial a fost făcut miercuri seară, de președinții celor două partide, Nicolae Ciucă, și Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă comună, după ce ambele partide au avut smultan ședințe în care s-a discutat aspectul.

„Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarele și localele. Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune”, a anunțat Nicolae Ciucă într-un discurs pompos, dar rigid, în care a subliniat, între altele, că „decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare” și că „ține cont de interesul cetățenilor”

„E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii”, a mai spus președintele PNL, conform HotNews.ro, probabil cu trimitere la discuțiile anterioare din Biroul Politic Național al PNL.

„Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație”, a spus, la rândul său, Marcel Ciolacu

„Cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist”, a afirmat liderul PSD, apreciind că „niciuna dintre cele două forțe politie nu se pot angaja singure în această bătălie”.

„O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale”, a pretins Ciolacu

PSD și PNL au convenit și asupra calendarului electoral al anului 2024. Alegerile locale și cele europarlamentare ar urma să aibă loc pe 9 iunie, cele prezidențiale în luna septembrie, iar alegerile parlamentare în 8 decembrie.

„Explicația e că prin noi înșine putem să le cerem românilor să ne acorde încrederea pentru ce vom face în continuare”, a spus Ciucă, potrivit G4Media.ro

Marea majoritate a membrilor Biroului Politic Național PNL au votat, în ședința de miercuri, pentru comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare cu PSD. Concret, 58 de lideri PNL au votat pentru, doar 5 au votat împotrivă și 2 s-au abținut, între cei care s-au declarat împotrivă numărându-se și președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan. „E o eroare politică”, ar fi spus el.

Articolul complet puteți citi accesând sursa aici.

Must Read

spot_img