Profesorul Barbu Ștefănescu, omagiat de Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor
La 11 ani de la moartea sa, profesorul orădean Barbu Ștefănescu a fost evocat de foștii săi colegi din Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor. În memoria acestuia, a fost lansat un volum de lucrări științifice interdisciplinare, iar o sală muzeală îi poartă numele.
Fost prorector al UO, fost decan al Facultății de Istorie și fost director al MȚC, Barbu Ștefănescu s-a remarcat ca profesor, istoric și antropolog. „Întotdeauna domnul profesor Barbu Ștefănescu vorbea despre noi, despre instituții. Nu era vorba niciodată despre el. Cred că e bine să spunem mereu lucrul acesta, nimeni nu poate face, de unul singur, nimic”, a subliniat profesorul Gabriel Moisa, directorul actual al MȚC.
Barbu Ștefănescu a fost evocat și de actualul rector al UO, profesorul Constantin Bungău: „Profesorul Barbu Ștefănescu este o persoană de care ne vom aduce aminte: dascăl, muzeograf, coleg. A fost profesorul unei generații, cel care știa să aducă oamenii împreună, nu să-i dezbine”, a punctat rectorul.
Profesoara Florica Ștefănescu, soția regretatului istoric, a denumit evenimentul editorial dedicat memoriei acestuia o „sărbătoare”, remarcând contribuția unor intelectuali ce împărtășesc preocupările lui Barbu Ștefănescu. „Bucuria de a vedea că nu l-ați uitat pe Barbu…”, a concluzionat, emoționată, Florica Ștefănescu.
La finalul lansării, a fost dezvelită plăcuța care consfințește atribuirea numelui „Barbu Ștefănescu” sălii de conferințe și expoziții de la Muzeul Țării Crișurilor. Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Sursa: de aici