AcasăStiri nationaleLimitele pedepsei pentru rele tratamente la minori vor fi majorate.

Limitele pedepsei pentru rele tratamente la minori vor fi majorate.

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, împreună cu președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, și Andronache Gabriel, combat agresiunile împotriva copiilor

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, împreună cu președintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, și Andronache Gabriel au semnat un nou proiect de lege destinat să combată agresiunile împotriva copiilor și să garanteze un mediu sigur și liniștit pentru aceștia. Prin această inițiativă legislativă se propune să ofere o copilărie fără violență, protejând drepturile fundamentale ale copiilor și sancționând aspru pe cei care încalcă aceste drepturi. „Copiii noștri au dreptul la un viitor liniștit, un mediu sigur”, a declarat ministra Justiției Alina Gorghiu, subliniind importanța acestui proiect pentru protejarea celor mai vulnerabili membri ai societății.

Creșterea Limitelor de Pedeapsă

Limita de pedeapsă pentru rele tratamente aplicate minorilor va fi majorată de la 5 la 10 ani de închisoare. Această măsură vine în contextul în care în anul 2023 au fost efectuate cercetări în aproape 1700 de dosare referitoare la violența asupra copiilor.

Introducerea Agravantei pentru Consumul de Droguri

Se propune introducerea unei agravante pentru cazurile în care punerea în pericol a minorului este realizată de către un părinte sau un tutore care a consumat droguri. Persoanele implicate în astfel de infracțiuni pot primi o pedeapsă de la 7 la 12 ani de închisoare pentru infracțiunea de rele tratamente.

Sesizarea violenței domestice

Conform Legii 217/2003 (republicată), violența domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, sau spirituală care se produce în mediul familial sau între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victimă.

Linie telefonică pentru ajutor specializat

0800 500 333

Sursa: BIHORJUST.RO

Must Read

spot_img