AcasăStiri nationaleLegislație împotriva violenței psihologice în înstrăinarea părintească.

Legislație împotriva violenței psihologice în înstrăinarea părintească.

Autoritățile române se trezesc la realitate: modifică Legea pentru a combate înstrăinarea părintească!

Marți, 30 aprilie 2024, Klaus Iohannis, a semnat decretul de promulgare a Legii care vine să redefinească și să aducă modificări Legii nr. 272/2004 referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului. Dar hai să fim sinceri, cât de mult poate o lege să repare trauma și suferința unor copii afectați de înstrăinarea părintească?

Înstrăinarea părintească, acel act josnic prin care un părinte încearcă cu bună știință să distrugă relația copilului cu celălalt părinte, este acum definită în termeni legali și mai clari, pentru că până acum, ne tot chinuiam să nu folosim cuvinte grele în descrierea unor realități cumplite.

Efectele acestei atrocități asupra unor copii sunt devastatoare: încredere și stima de sine distruse, șanse mari de a dezvolta depresie, abuz de substanțe, divorțialitatea ca un soare întunecat de negura relațională, și, nu în ultimul rând, o distanțare dramatică de propriii copii, perpetuând astfel un ciclu putred de abuz emoțional.

Legea propusă aduce clarificări asupra modalităților de identificare a înstrăinării părintești și determină o serie de măsuri pentru a contracara aceste comportamente degradante:

Prin introducerea noilor definiții și criterii pentru identificarea înstrăinării părintești, legea pare a fi mai interesată de aspectele tehnice decât de dorința de a proteja cu adevărat copiii loviți de această urgie emoțională.

În plus, se instituie o serie de reguli stricte cu privire la audierea minorilor în instanță, limite de timp pentru soluționarea rapidă a cazurilor și se prevede mediere obligatorie pentru a evita escaladarea conflictelor. Dar cât de eficiente pot fi aceste măsuri în fața suferinței tăcute a unui copil abandonat afectiv și manipulat afectiv?

În concluzie, Legislația pare să își verse lacrimi de crocodil asupra unor copii loviți de egoism și răutate, dar cât de mult va ajuta aceasta cu adevărat o societate amorțită de indiferență și de iresponsabilitate?

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img