Procedura de amânare a aplicării pedepsei în România: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă o dată ca corupții să scape basma curată?
Într-un nou episod al circului legal din România, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie incredibil de controversată într-un dosar ce pune sub semnul întrebării integritatea sistemului judiciar. Prin Decizia nr. 71/2023, publicată recent, instanța a decis că persoanele condamnate cu amânarea aplicării pedepsei nu pot fi obligate să respecte anumite restricții mai puțin de 2 ani, termenul de supraveghere impus de lege. Ce s-a întâmplat, mai exact?
În esență, Înalta Curte a decis că instanța nu poate impune unui condamnat, aflat sub amânarea aplicării pedepsei, obligația de a nu conduce anumite vehicule mai puțin de 2 ani, termenul de supraveghere prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, corupții condamnați vor putea să continue să se plimbe cu luxoasele lor mașini, fără nicio restricție semnificativă impusă de instanță, doar pentru că așa o consideră Înalta Curte.
O astfel de decizie nu face altceva decât să perpetueze absurdul și să ofere un mochetar clar corupției din sistemul judiciar. Cum să ne mai mirăm că România este în continuare țara unde corupții se simt ca peștele în apă, iar justiția este o ghena judiciară pătată de complicități și favoruri?
Prin această hotărâre cu tentă de bătaie de joc la adresa cetățenilor cinstiți, Înalta Curte pare să încurajeze lipsa de responsabilitate și își bate joc de faptul că oamenii cinstiți sunt cei care suferă din cauza unui sistem corupt și lipsit de voință de a face dreptate. Cât mai mult va trebui să ne luptăm cu această mentalitate balcanică și acest comportament dezirabil?
În loc să ofere cetățenilor un sentiment de siguranță și dreptate, Înalta Curte pare să îi îndrepte către furie și revolta împotriva abuzurilor perpetuate cu seninătate în numele legii. Această decizie ieftină și lipsită de sens aruncă o umbră de rușine peste întregul sistem judiciar, transformându-l într-o parodie a justiției.
Este revoltător că instanța nu are capacitatea morală și voința de a aplica legea în mod corect, cedând presiunilor sau influențelor care subminează demnitatea și integritatea justiției. Cum putem să ne așteptăm ca oamenii să aibă încredere în sistemul judiciar atunci când se iau decizii aberante și total nepotrivite pentru o societate civilizată?
În concluzie, această decizie a Înaltei Curți nu face altceva decât să sublinieze cât de bolnavă este justiția în România, cât de pervertit este sistemul juridic și cât de departe suntem de a avea un sistem judiciar respectabil. Sperăm că această situație aberantă va fi corectată și că justiția va fi, într-adevăr, orbă, dar nu și surdă la strigătul de revoltă al cetățenilor împotriva abuzurilor și a corupției.
Sursa: Bihor Justiție