AcasăStiri nationaleIn Romania, amenzile și suspendările de permis străin vor putea fi executate...

In Romania, amenzile și suspendările de permis străin vor putea fi executate mai ușor.

Parlamentul European a adoptat recent, în primă lectură, proiectul unui set de reguli la nivel european care ar conduce la o mai bună comunicare între statele membre pentru executarea sancţiunilor rutiere dispuse în alte state decât cel de reşedinţă al autorului abaterii rutiere.

Trebuie precizat faptul că, deşi inclusiv România are o legislaţie cu privire la schimbul de informaţii între state şi există convenţii internaţionale în materia circulaţiei rutiere, în esenţă doar amenzile primite în străinătate pot fi executate în România, şi acestea după o procedură destul de greoaie. Suspendările de permis sunt valabile acum doar în ţara unde s-au dispus.

Dacă regulile stabilite de Parlamentul European vor fi adoptate după alegerile europarlamentare din iunie, într-un interval rezonabil de doi sau trei ani vom putea avea o legislaţie comunitară în materie rutieră care să asigure efectiva executare atât a amenzilor rutiere, cât mai ales executarea suspendării dreptului de a conduce, aplicată într-un alt stat decât cel de domiciliu al contravenientului. Potrivit proiectului, orice ţară a Uniunii Europene va putea solicita altui stat comunitar în care domiciliază autorul abaterii rutiere să execute orice amendă de peste 70 de euro şi să procedeze la executarea pe teritoriul acelui stat a suspendării dreptului de a conduce, dispuse de autorităţile statului solicitant. Această cerere, potrivit actualei forme a proiectului, va putea fi făcută într-un termen de maximum 11 luni de la săvârşirea abaterii rutiere.

Nu pentru toate încălcările rutiere se va putea recurge la această procedură, ci doar pentru cele considerate mai grave, cum ar fi depăşirea vitezei legale cu anumite marje, conducerea sub influenţa alcoolului, nerespectarea liniei continue, depăşirea nelegală etc. Până la adoptarea acestor norme, însă, sancţiunile suspendării permisului pentru un şofer cu domiciliul în altă ţară rămân ineficiente deoarece legea se aplică doar pe teritoriul statului în care s-a comis abaterea. Spre exemplu, codul rutier român prevede că persoanele străine care comit contravenţii în România, pentru care li se suspendă dreptul de a conduce, primesc permisul înapoi dacă dau o declaraţie că nu conduc în acea perioadă în România şi se angajează să părăsească teritoriul ţării.

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img