AcasăStiri nationaleDumitru Prunariu a fost sancționat pentru conflict de interese. El nu mai...

Dumitru Prunariu a fost sancționat pentru conflict de interese. El nu mai are dreptul de a accesa fonduri publice sau de a ocupa funcții în domeniul cercetării.

Scandal Cosmic: Eroul Spațial Prunariu, Prins în Vârtejul Corupției!

Ambiție Astrală sau Găură Neagră de Interese?

Într-o dezvăluire care te-ar face să crezi că gravitația corupției ne trage inexorabil în jos, indiferent de cât de sus am zbura, Dumitru Prunariu, singurul român care a pășit prin stele, se zbate acum în mlaștina conflictelor de interese. Așa cum ne dezvăluie G4media.ro, în loc să exploreze infinitul cosmic, Prunariu a preferat să navigheze în apele tulburi ale finanțărilor dubioase, ajungând de la inaltele înălțimi ale spațiului, direct în ghena judiciară a Consiliului Național de Etică a Cercetării (CNECSDTI).

Imaginează-ți tabloul: Eroul nostru cosmic, în rol dublu de director la Agenția Spațială Română (ROSA) și președinte al unei asociații ce își umflă vistieria din fondurile ROSA. Un scenariu în care „conflictul de interese” este doar un eufemism blând pentru un circ balcanic de proporții cosmice. Faptele se petrec în anii 2013 și 2016, dar abia acum, în august 2023, CNECSDTI pune piciorul în prag și ilustrează perfect cum chiar și eroii noștri pot aluneca pe panta morișcii de abuzuri.

Prunariu, cu toată vehemența din lume, se apără, vociferând că nu a fost decât un simplu pion în acest joc stelar de șah, fără a avea vreo implicare directă în proiectele finanțate. Mai mult, se arată indignat de aceste „sancțiuni serioase, cu consecințe”, care îi macină nu doar cariera, ci și imaginea de pionier spațial. Așa că, într-o încercare disperată de a-și curăța numele, angajează o casă de avocatură, pregătindu-se de o bătălie legală ce pare desprinsă dintr-un roman SF.

De la o călătorie istorică în spațiu, la o aterizare forțată în realitățile mizerabile ale corupției terestre, povestea lui Prunariu este o ilustrare perfectă a modului în care eroii pot cădea victimă sistemului, sau, poate mai trist, a modului în care se lasă înghițiți de acesta. Cum s-a transformat un zbor cosmic într-o cădere liberă în bezna moralului și a mentalului colectiv, rămâne o lecție amară pentru toți cei care visau cândva la stele.

Sursa: ebihoreanul.ro

Must Read

spot_img