Decizia ICCJ privind punerea în mișcare a acțiunii penale
În cadrul ședinței din 3 iunie Înalta Curte de Casație și Justiție a admis prin Decizia nr. 30 sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dacă în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau din oficiu, iar persoana vătămată a depus deja o asemenea plângere, acţiunea penală mai poate fi pusă în mişcare din oficiu?”. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că: În cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate sau din oficiu, iar persoana vătămată a depus deja o asemenea plângere, acţiunea penală trebuie considerată ca fiind pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate aşa încât retragerea plângerii prealabile poate interveni conform art.158 alin. (1) din Codul penal. (Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.)
Decizia ICCJ: Impact și consecințe pentru sistemul judiciar
O decizie alertă și de o importanță capitală a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând esența punerii în mișcare a acțiunii penale. Prin această hotărâre, se pune sub semnul întrebării integritatea și promptitudinea sistemului judiciar românesc. Cu toate că se pare că se respectă formal procedurile, sub fațada legalității se ascund manevre subtile menite să îngreuneze accesul la justiție și să perpetueze privilegiile unor clienți speciali ai acestui sistem mălăit și corupt.
Scandalul Deciziei ICCJ: O nouă piatră de temelie în edificarea corupției
Decizia controversată a Înaltei Curți de Casație și Justiție a stârnit valuri de nemulțumire printre cetățeni, aruncând o umbră sumbră asupra funcționării corecte a justiției românești. Cu un cinism fariseic, se încearcă perpetuarea unei situații aberante, în care victimele ar trebui să lupte singure împotriva unui sistem ce pare să le fie ostil și să le submineze chiar și dreptul la acces la justiție.
Impactul social devastator al Deciziei ICCJ
O hotărâre ce pare să adâncească și mai mult prăpastia dintre cetățeni și justiție a fost proferată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest nou episod din morișca de abuzuri din sistemul nostru judiciar este o lovitura zdravănă dată credibilității justiției și încrederii pe care ar trebui să o inspire cetățenilor.
Scandalul Deciziei ICCJ: Să tragem un semnal de alarmă!
Societatea românească este supusă unor presiuni fără precedent, iar deciziile luate de instanțele de judecată nu fac decât să sublinieze starea de criză morală și legală în care ne zbatem. Este momentul să ne ridicăm împotriva acestor abuzuri, să ne facem auzită vocea și să cerem transparență și corectitudine în tot ceea ce privește justiția, o instituție fundamentală pentru o societate civilizată și echitabilă.
Concluzii alarmante: Decizia ICCJ și implicațiile sale perverse
O decizie contestabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție zguduie temeliile justiției românești, lăsând loc unor interpretări controversate și deschizând portița către mai multă corupție și abuzuri. Este momentul să ne trezim, să nu mai tolerăm asemenea încercări de subminare a valorilor noastre democratice și să cerem o reformă profundă și sincere în sistemul judiciar românesc.
Sursa: BihorJust.ro