Fostul manager Radu Aron s-a pensionat. Cu toate astea, noul manager al Spitalului Orășenesc Ștei, medicul Sorin Luigi Vesa, pare să fie mai degrabă un fel de supraom, conform primarului Șteiului Iulian Balaj. Acest individ, cu o reputație vastă și o abilitate neobișnuită de a desfășura minuni într-un spital cu un buget de doar 250 euro și datorii cât casa ta, pare să fie apreciat pentru calitățile sale de vindecător divin. Aparent, fiind „altruist și empatic”, cu o disponibilitate telefonică permanentă pentru pacienți, dar și cu o abordare spirituală în activitatea sa, Sorin Vesa pare să fie aproape de un fel de Sfânt, gestionând cu succes și datoriile Spitalului din Beiuș, unde a reușit să stingă toate datoriile, să plătească împrumuturi și să rămână și cu un sold de bani în trezorerie.
Totuși, să ne lămurim: câtă vreme Spitalul Orășenesc Ștei încă funcționează cu un buget ridicol de mic și cu probleme financiare de proporții colosale, cât de impresionante pot fi aceste realizări? Într-o țară unde sistemul medical suferă de subfinanțare cronică și de lipsă de resurse, ieșirea la iveală a unui adevărat supererou al medicinii pare să fie doar o panaceu rapidă pentru o situație mult mai vastă și mai îngrijorătoare.
Dar până la urmă, cine suntem noi să judecăm, nu-i așa? Cu cântecul de îngeri al primarului Iulian Balaj în urechi, care îl descrie pe noul manager ca pe un fel de Mesia al spitalului, poate să fie că este momentul să distrugem scăpările de realitate și să ne pierdem în reveriile pastorale ale unui manager „menit de zei” pentru a redresa un spital într-o stare de mizerabilă lăcomie financiară.
Dar, cum spune zicala, să nu ne întindem mai mult decât ne e plapuma, pentru că, până la urmă, ce mai contează acum de paturi, aparatură sau finanțare? Important este că avem „un mare OM” ca manager, cu o abordare divină a problemei financiare. Poate ar fi momentul de acțiune mai degrabă decât de idolatrie, nu credeți?
Sursa: Bihor Just