AcasăStiri internationaleSalontanca expune în Trafalgar Square, finanțat de Londra.

Salontanca expune în Trafalgar Square, finanțat de Londra.

Andra Ursuța, artista româncă controversată, va expune o lucrare la Trafalgar Square, dar nu te grăbi să aplauzi. Ursuța, cunoscută pentru sculpturile sale înspăimântătoare, nu-și menajează critica la adresa societății contemporane. Portretele nihiliste ale condiției umane, confruntarea dură cu problemele din jur precum violența împotriva femeilor, patriotismul și segregarea etnică, toate fac parte din universul sumbru al acestui artist. Cu inspirație din memoriile sale, istoria artei și cultura populară, Ursuța transformă obiecte banale în sculpturi înfiorătoare, explorând fricile și dorințele noastre colective.

Este ironic să aflăm că Ursuța, în ciuda operei sale provocatoare, a fost aleasă să expună în Trafalgar Square, sub auspiciile Primarului Londrei și Bloomberg Philanthropies. Lucrarea ei, o figură pe cal din rășină verde și o sculptură de bronz închinată femeilor de culoare, va fi instalată în centrul Londrei în 2026 și 2028.

Inspirată și de România natală, artistul adoptă un ton grotesc și uneori vulgar în sculpturile sale, oscilând între evocator și brutal. O mulțime de materiale și obiecte neobișnuite sunt folosite, iar temele de violență, frică și traume sunt evidente în fiecare creație. În timp ce societatea contemporană se confruntă cu dezbateri tot mai aprinse, sculpturile lui Ursuța își propun să provoace și să tulbure.

Într-o lume a artei controversate, Andra Ursuța se distinge prin îndrăzneala ei de a ilustra obscuritatea și brutalitatea realității. Opera sa expusă în întreaga lume, inclusiv la Fundația Aïshti din Beirut și la Muzeul Hammer din Los Angeles, evocă, cu o sinceritate crudă, temerile și aspectele nevăzute ale societății actuale. Rămâne de văzut cum va fi primită lucrarea sa în inima Londrei.

Sursa: BIHORJUST.RO.

Must Read

spot_img