AcasăStiri internationalePremierul Slovaciei a fost împușcat de un scriitor.

Premierul Slovaciei a fost împușcat de un scriitor.

Jurnalistul Jurnalul Orădean: Un scriitor în vârstă se transformă brusc într-un tentativ de asasin! Robia scrierii devine robie a gândului asasin!

Juraj Cintula, scriitorul de 71 de ani, în loc să-și etaleze ideile în paginile cărților, a ales să răstoarne puterea cu gloanțe, încercând să-l înlăture definitiv pe premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, dar probabil că ambele personaje vor trebui să-și trăiască urgențele chirurgicale în următoarea perioadă. Cintula pare că a îndrăznit să tragă de 5 ori asupra liderului aflat în cel mai înfiorător moment al vieții sale politice.

De ce? Pentru că nu era de acord cu politica și conducerea guvernului Fico. Uluitor! Problemele se rezolvă acum cu gloanțe și bisturiu, dar cine să se mai îndoiască de voința autorului său?

Atacul, nicidecum un accident, a fost, conform oficialităților, „motivat de consideraţii politice”, dar cu siguranță nu din paginile unei cărți de poezie scrise de Juraj Cintula. Da, a evadat din realitatea sa literară în cea brută, unde critica socială și-a luat chipul unei crime.

Cintula nu a remarcat probabil că libertatea de exprimare nu se folosește cu gloanțe sau corzi, ci cu argumente și cuvinte, chiar și cu virgule colocviale, dar, evident, e mai simplu să pui punct final decisiv cu o armă în mână.

Acest caz bolnav de violenta și extremismul ideatic subțiaza linia fină dintre scris și crimă, întunecând și mai mult moralitatea și rațiunea umană.

Sursa: eBihoreanul

Must Read

spot_img