AcasăStiri internationaleAcestea sunt noile infracțiuni incriminate la nivelul UE.

Acestea sunt noile infracțiuni incriminate la nivelul UE.

Consiliul European a dat undă verde marți, 7 mai, unei directive a Uniunii Europene de combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

Legea impune tuturor țărilor UE să incrimineze mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forțate și violența cibernetică, cum ar fi partajarea neconsensuală de imagini intime și stabilește standarde pentru protecția victimelor acestor infracțiuni. Directiva conține, de asemenea, norme detaliate privind măsurile de asistență și protecție pe care statele membre ar trebui să le ofere victimelor.

Comiterea infracțiunilor anterior menționate va fi pasibilă de pedepse cu închisoarea cuprinse între cel puțin un an și cinci ani. Directiva cuprinde, de asemenea, o listă amplă de circumstanțe agravante, cum ar fi săvârșirea infracțiunii împotriva unui copil, a unui fost ori actual soț sau partener sau a unui reprezentant public, a unui jurnalist sau a unui apărător al drepturilor omului.

Directiva vizează construirea unui viitor mai sigur în ceea ce privește violența împotriva femeilor și violența domestică

Pentru a proteja viața privată a victimei și pentru a preveni victimizarea repetată, statele membre sunt obligate să se asigure că probele referitoare la comportamentul sexual din trecut al victimei nu ar trebui să fie permise în cadrul procedurilor penale decât dacă acestea sunt relevante și necesare. Măsurile preventive vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la cauzele profunde ale violenței și promovarea rolului central al consimțământului în relațiile sexuale.

Statele membre au o perioadă de trei ani de la data intrării în vigoare a directivei pentru a transpune dispozițiile acesteia în dreptul intern.

Sursa: Bihor Justiție

Must Read

spot_img