AcasăSanatateEste posibilă internarea medicală nevoluntară în scopul efectuării expertizei medico-legale psihiatrice atunci...

Este posibilă internarea medicală nevoluntară în scopul efectuării expertizei medico-legale psihiatrice atunci când se solicită înlocuirea sau încetarea măsurii de siguranță a obligației de tratament medical, care a fost luată prin hotărâre definitivă.

Caruselul Absurdului Judiciar: Internări Forțate și Expertize Psihiatrice – O Glumă Proastă?

Circul Penal: Despre Cum Refuzul Internării Medicale Devine Sport Național

În peisajul grotesc al justiției penale românești, un nou episod de comedie neagră a avut loc între 15 și 16 noiembrie 2023, la București. Scena: Întâlnirea președinților secțiilor penale, unde s-a dezbătut dilema Kafkaiană: să internăm sau să nu internăm nevoluntar persoanele care refuză tratamentul medical? După cum pare, chiar și în absența unei expertize psihiatrice, cătușele invizibile ale legii pot fi aplicate, perpetuând această revoltător de învechită morișcă de abuzuri.

Expertizele Medico-Legale: O Glumă Sinistră în Justiția Penală?

Într-o încercare disperată de a aduce un suflu de „normalitate”, legislația penală românească pare să se încurce în propriile-i hălci legislative. Articolul 568 din Codul de Procedură Penală ne aruncă într-un vârtej de confuzie: dacă o persoană refuză internarea voluntară, aceasta poate fi adusă cu forța, dând naștere la un spectacol demn de un circ balcanic. Cu toate acestea, în absența unei expertize medico-legale, ce rămâne este o farsă judiciară, o demonstrație de forță inutilă, ce nu face decât să compromită viitorul celor implicați.

Între Obligație și Refuz: O Linie Subțire

Conform articolului 567 din Codul de Procedură Penală, spitalele sunt într-o cursă contra cronometru, comunicând instanțelor despre pacienții rebeli care refuză tratamentul. Dar, ce se întâmplă când starea de sănătate se îmbunătățește sau se înrăutățește? Se pare că răspunsul este mai mult o încurcătură legislativă decât o soluție viabilă, adâncind și mai mult septicemia justiției.

În final, această întâlnire a președinților secțiilor penale nu a fost decât o altă demonstrație de forță a unei justiții care pare să se complacă într-un statut quo toxic, perpetuând aceeași paradigma colhoznică și odioasă a corupților. Oare când va veni momentul în care justiția penală românească va începe să servească cu adevărat nevoile cetățeanului, în loc să se învârtă într-o perpetuă carusel a absurdului?

Sursa: BihorJust.ro

Must Read

spot_img