AcasăSanatateCasa Națională de Asigurări de Sănătate asigură accesul neîntrerupt al pacienților la...

Casa Națională de Asigurări de Sănătate asigură accesul neîntrerupt al pacienților la servicii medicale.

Bugetul Sănătății – O Mărire Spectaculoasă sau Un Plasture pe O Rană Sângerândă?

Într-o declarație recentă, oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au lansat bomba: bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2024 va fi suplimentat cu sume fabuloase. Dorel Dulău, șeful CAS Bihor, a anunțat cu o satisfacție greu de mascat că această suplimentare va asigura un acces neîntrerupt al pacienților la servicii medicale și, mai mult, predictibilitatea financiară a furnizorilor. Dar oare acest val de optimism este justificat sau ne aflăm în fața unui simplu exercițiu de PR?

Detalii și Mai Multe Detalii – Dar Ce Se Ascunde În Spate?

Conform comunicatului CAS Bihor, sumele alocate vor permite majorări ale valorii punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie și menținerea valorilor punctelor în asistența medicală primară și dentară. Valeria Herdea, președintele CNAS, a subliniat angajamentul pentru dialog și predictibilitate. Totuși, cât de sustenabile sunt aceste măsuri? Se vor reflecta ele cu adevărat în îmbunătățirea serviciilor medicale, sau sunt doar cifre aruncate în vânt pentru a liniști spiritele?

Unde se Duce, de Fapt, Banul Public?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a venit și el cu cifre impresionante: peste 6 miliarde lei transferați lunar către sănătate, cu o creștere de 30% față de anul trecut. La prima vedere, aceste sume sunt colosale. Dar o analiză mai atentă ridică întrebări serioase despre eficiența și direcționarea acestor fonduri. Cât din acest munte de bani ajunge efectiv la pacienți și cât se evaporează în birocrație sau în alte cheltuieli mai puțin justificate?

Concluzii – Un Pas Înainte sau Doar Pe Loc?

Suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății este, fără îndoială, o veste bună la prima auzire. Dar, în absența unor măsuri concrete pentru eficientizarea cheltuirii acestor fonduri și a unor reforme reale în sistemul de sănătate, aceste sume riscă să devină doar cifre pe hârtie. Pacienții au nevoie de mai mult decât promisiuni; ei au nevoie de acțiuni care să se materializeze în servicii medicale de calitate superioară. Restul sunt doar vorbe în vânt și tentative de a masca deficiențele unui sistem bolnav.

Sursa

Must Read

spot_img