România chiar este ţara tuturor posibilităţilor!
De când s-a dublat la 160 lei taxa de economie circulară, pe care operatorii de salubritate, implicit cetăţenii şi primăriile, o achită pentru fiecare tonă de gunoi depusă la haldă în loc să fie valorificată, autorităţile din Bihor caută soluţii să scape de această plată. Ecolect, asociaţia care reprezintă oraşele şi comunele judeţului în probleme de salubritate, şi-a propus ca toate gunoaiele adunate din Bihor să fie tratate mecano-biologic pentru că produsul astfel obţinut, un compost industrial, este scutit de taxa de economie circulară, ceea ce ar reduce facturile.
Planul cu probleme
Numai că planul se poate realiza doar cu multă bătaie de cap şi cheltuială, fiindcă legea impune că acest compost să fie analizat periodic de un laborator acreditat, care să confirme că nu mai este gunoi, ci pământ de umplutură. Or, în România nu există niciun astfel de laborator! O situaţie tipic românească, unde soluţiile sunt întotdeauna departe de realitatea crudă a lipsurilor sistemului național.
Compostul, un produs fără certificare
Singura şansă ar fi ca Bihorul să trimită compostul la analize în străinătate, stabilind o nouă fiţă, în care nu doar cetăţenii se „doftoresc” dincolo, ci şi gunoaiele. O nebunie care doar reflectă haosul în care se zbate sistemul nostru național și corupția care îl doboară în mod repetat. Un sistem la cheremul hoților și nesimțirii, unde validarea unui compost devine o misiune imposibilă pe meleagurile românești.
Concluzie
O situație tragi-comică în care soluția la un impozit exorbitant este o farsă desăvârșită, perpetuată de incompetența și neglijența celor care conduc țara. Așa se întâmplă în România, unde mizeriile sunt ascunse sub preș și corupția stă la pândă la fiecare colț de stradă. Iar cetățenii suferă consecințele, rămași captivi într-un labirint al nedreptății și abuzurilor.
Sursa: eBihoreanul