Deșeurile voluminoase: ce facem cu ele?
Pe lângă cele trei tipuri de deșeuri pe care le separați în casele dvs., adică cele reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă), biodegradabile și reziduale, există un anumit tip de deșeu care nu se încadrează în nicio categorie. Este vorba despre deșeurile voluminoase, pe care le putem duce la centrele de colectare cu aport voluntar din zona în care locuim. Deșeurile voluminoase sunt acele deșeuri produse în gospodărie, care nu au cum să fie colectate în pubelele obișnuite din cauza dimensiunilor mari.
Soluții pentru deșeurile voluminoase
Această fracție cuprinde acele obiecte mari din gospodării de care dorim să ne debarasăm. Acestea nu încap în mașinile de colectare, astfel că este inutil să le lăsați lângă țarcurile de colectare a deșeurilor de la blocuri și nici lângă pubelele scoase în fața casei. În niciun caz nu trebuie abandonate în natură!
Valorificarea deșeurilor voluminoase
Deșeurile voluminoase sunt evaluate și dezmembrate manual, iar diversele componente sunt trimise către valorificare/reciclare. De exemplu, lemnul provenit din mobilier este transportat către doi producători din industria lemnului, arcurile de la canapele și alte deșeuri metalice sunt transportate la reciclatorii de fier, iar textilele sunt transportate către fabricile de ciment unde sunt incinerate și înlocuiesc astfel combustibilii clasici.
Rețea de centre de CAV-uri în Bihor
În județul Bihor va exista o rețea de 32 de centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, conform proiectului realizat de Consiliul Județean Bihor și A.D.I. Ecolect Group, în parteneriat cu primăriile. Centrele operate de AVE Bihor vor fi Salonta, Marghita și Beiuș, unde vor putea depozita gratuit deșeuri locuitorii din comunele învecinate. Programul de funcționare al acestor centre îl găsiți pe paginile oficiale ale primăriilor. AVE Bihor – Schimbarea începe cu noi!