AcasăMediu & SustenabilitateRolul centrelor de colectare cu aport voluntar este acela de a facilita...

Rolul centrelor de colectare cu aport voluntar este acela de a facilita reciclarea și colectarea selectivă a diferitelor tipuri de deșeuri. Aceste centre oferă oamenilor posibilitatea de a aduce și depune în mod voluntar deșeurile pe care le generează, cum ar fi hârtie, plastic, sticlă sau metal. Prin intermediul acestor centre, se încurajează reducerea cantității de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și se promovează protejarea mediului înconjurător.

Deșeurile voluminoase: ce facem cu ele?

Pe lângă cele trei tipuri de deșeuri pe care le separați în casele dvs., adică cele reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă), biodegradabile și reziduale, există un anumit tip de deșeu care nu se încadrează în nicio categorie. Este vorba despre deșeurile voluminoase, pe care le putem duce la centrele de colectare cu aport voluntar din zona în care locuim. Deșeurile voluminoase sunt acele deșeuri produse în gospodărie, care nu au cum să fie colectate în pubelele obișnuite din cauza dimensiunilor mari.

Soluții pentru deșeurile voluminoase

Această fracție cuprinde acele obiecte mari din gospodării de care dorim să ne debarasăm. Acestea nu încap în mașinile de colectare, astfel că este inutil să le lăsați lângă țarcurile de colectare a deșeurilor de la blocuri și nici lângă pubelele scoase în fața casei. În niciun caz nu trebuie abandonate în natură!

Valorificarea deșeurilor voluminoase

Deșeurile voluminoase sunt evaluate și dezmembrate manual, iar diversele componente sunt trimise către valorificare/reciclare. De exemplu, lemnul provenit din mobilier este transportat către doi producători din industria lemnului, arcurile de la canapele și alte deșeuri metalice sunt transportate la reciclatorii de fier, iar textilele sunt transportate către fabricile de ciment unde sunt incinerate și înlocuiesc astfel combustibilii clasici.

Rețea de centre de CAV-uri în Bihor

În județul Bihor va exista o rețea de 32 de centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, conform proiectului realizat de Consiliul Județean Bihor și A.D.I. Ecolect Group, în parteneriat cu primăriile. Centrele operate de AVE Bihor vor fi Salonta, Marghita și Beiuș, unde vor putea depozita gratuit deșeuri locuitorii din comunele învecinate. Programul de funcționare al acestor centre îl găsiți pe paginile oficiale ale primăriilor. AVE Bihor – Schimbarea începe cu noi!

Sursa:

Must Read

spot_img