AcasăMediu & SustenabilitateÎntâlnirea cu omul din spatele orașelor de 15 minute

Întâlnirea cu omul din spatele orașelor de 15 minute

Carlos Moreno și Viziunea Orașelor de 15 Minute: Controverse și Impact

Carlos Moreno, recunoscut ca unul dintre cei mai proeminenți gânditori urbani ai epocii noastre, a stârnit un vârtej de dezbateri cu ideea sa revoluționară despre „orașele de 15 minute”. Acest concept, care vizează reducerea dependenței de transportul auto și încurajarea unei vieți urbane mai integrate, a fost subiectul principal al discuțiilor la nZEB Expo, un eveniment major în București dedicat inovațiilor în construcții.

nZEB Expo: Pionierat în Construcțiile Sustenabile

nZEB Expo, inspirat de evenimente europene de frunte precum Dach & Holz și BAU Meese, aspiră să redefinească arhitectura în România și să se impună ca lider în domeniul construcțiilor eficiente energetic și al caselor pasive în Europa de Est și Sud-Est. Alina Silaghi, șefa Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, a subliniat în cadrul expoziției angajamentul evenimentului de a schimba radical modul în care se construiește în țară.

Provocările Urbanistice și Legislative

Într-o prezentare captivantă, Alina Silaghi a discutat despre provocările legislative și urbanistice în dezvoltarea eficientă energetic și economică. A subliniat necesitatea unor schimbări legislative care să susțină inovația și eficiența, esențiale pentru adoptarea largă a standardelor nZEB și a caselor pasive.

Carlos Moreno la nZEB Expo

Carlos Moreno, în calitate de Director Științific al catedrei ETI la Universite Pantheon Sorbonne, a fost una dintre figurile centrale ale evenimentului. A adus în discuție detaliile și beneficiile implementării conceptului de „orașe de 15 minute”, accentuând cum această idee poate transforma radical libertatea de mișcare și interacțiunea urbană post-pandemie.

Deși conceptul a fost inițial primit cu scepticism, considerându-se că ar limita libertatea de mișcare, Moreno a explicat cum, de fapt, acesta poate oferi o mai mare autonomie locuitorilor, permițându-le să acceseze servicii și facilități esențiale într-un timp redus, fără a depinde excesiv de transportul auto.

Concluzie

Discuțiile de la nZEB Expo au evidențiat atât provocările, cât și potențialul imens al inovațiilor în urbanism și construcții. Cu lideri de gândire ca Carlos Moreno și Alina Silaghi în frunte, viitorul construcțiilor sustenabile și al urbanismului integrat pare nu doar promițător, ci indispensabil.

Sursa: bihorjust.ro

Must Read

spot_img