Orădenii – victime colaterale ale defrișării masive
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut. Pentru a se afla adevărul, municipalitatea a năimit niște firme care să numere firele de iarbă și frunzele copacilor. Numai că, din biroul firmei, aflat în Mănășturul Clujului, socoteala nu putea fi prea exactă.
O regenerare urbană condamnată la defrișare abuzivă
Acum, când s-a pus problema regenerării urbane a cartierului Nufărul, s-a constatat că, din cei 600 de copaci care urmau să fie tăiați, au ajuns în vizorul drujbelor peste 2.500, pentru că starea lor era foarte degradată. Toată povestea asta se poate rezolva însă simplu, fără contestații și scandal…
Primăria Oradea – complice la defrișare
Exista o hotărâre de Consiliu Local prin care la fiecare copac lichidat era obligatoriu să se planteze cinci. Cetățenii care nu se conformau erau amendați. În schimb, pe domeniul public Primăria nu s-a sinchisit să respecte propriile reguli, înlocuind obligativitatea cu cei cinci copaci…
Un bilanț financiar dureros al defrișării
La ce foame de fonduri e în Primăria Oradea, numai înlocuirea celor 2.500 de copaci din Nufărul ar costa bugetul vreo 2,5 milioane lei…
Sursa: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cu-copacii-suntem-in-pom-185788.html