AcasăEvenimente localeȘapte observații despre serbarea Art Nouveau

Șapte observații despre serbarea Art Nouveau

Oradea, Bijuteria Art Nouveau a României

Oradea se distinge ca singura localitate din România inclusă în prestigioasa rețea a orașelor Art Nouveau. Acest fapt este cu siguranță o realizare notabilă, mai ales când comparăm cu alte „rețele” mai puțin onorabile, cum ar fi cele ale fraților Cămătaru sau ale traficanților de droguri. Este clar, Oradea alege să se asocieze cu eleganța și cultura, nu cu lumea interlopă.

Art Nouveau sau Secession

În spațiul de limbă germană, stilul Art Nouveau este cunoscut sub numele de Secession, un termen pe care conducerea UDMR îl preferă, poate datorită conotațiilor sale de separare și unicitate. Acest stil, însă, este mai mult decât o denumire, este o amprentă culturală profundă ce definește estetica urbană.

O Celebrare Continuă

E de-a dreptul păcat că Oradea își celebrează apartenența la Art Nouveau doar o zi pe an, când, de fapt, orașul respiră acest stil arhitectonic în fiecare zi. Ar trebui să ne mândrim și să valorizăm această moștenire zilnic, nu doar în momente izolate.

Proiecții Luminoase, Oraș Turistic

Nu înțeleg de ce nu se profită de fiecare seară pentru a realiza proiecții pe clădirile emblematic Art Nouveau, mai ales când ne autoproclamăm oraș turistic. Aceste spectacole de lumini ar atrage nu doar turistii, ci ar crește și aprecierea localnicilor pentru bijuteriile arhitecturale ale orașului.

Agitație și Circulație în Ziua Art Nouveau

Ziua Art Nouveau atrage mai multă lume decât defilările de pe 23 august, ceea ce arată clar că interesul publicului este vast și că ar trebui să se acorde mai multă atenție organizării traficului pentru a evita haosul și a proteja siguranța pietonilor.

Mândria Orădeană

Acum devine clar de ce orădenii sunt percepuți ca fiind cu nasul pe sus. Cu o astfel de arhitectură magnifică, cum ai putea să nu te plimbi cu capul ridicat? Este o mândrie justificată, spre deosebire de alte orașe unde „nasul pe sus” este o necesitate pentru a evita tencuiala căzătoare.

Sursa: ebihoreanul.ro

Must Read

spot_img