AcasăEvenimente localePrimul ecomuzeu din România, în Bihor.

Primul ecomuzeu din România, în Bihor.

Ecomuzeul Ţării Moţilor va fi primul din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani

“Va fi primul ecomuzeu din România realizat după recomandările dezvoltate la nivel european în ultimii 50 de ani. Ecomuzeul în sine este o platformă prin care comunităţile locale vor să îşi afirme şi să îşi păstreze identitatea locală. Pentru că administraţia parcului s-a implicat de la început în această iniţiativă, în prezent asigurând transferul de know how de la nivel internaţional, asigurând totodată şi demersurile administrative şi legale necesare constituirii ecomuzeului, îşi asumă pentru început rolul de entitate umbrelă care va sprijini asocierea comunelor interesate din zona Parcului Natural Apuseni pentru a crea nucleul ecomuzeului. Acesta va fi format în etapa iniţială din teritoriul a 7-8 comune. Din punct de vedere administrativ se adoptă o hotărâre de consiliu local la nivelul fiecărei comune doritoare prin care aderă la ecomuzeu prin întreg teritoriul localităţii. Ulterior suprafaţa astfel formată trebuie să aibă un caracter unitar, iar reprezentanţii acestor comune vor semna o Cartă a ecomuzeului care va conţine un set de principii prin care aceştia doresc să asigure păstrarea identităţii locale. Data semnării acestei carte devine astfel data creării ecomuzeului care va include şi zona parcului, fără a exista un conflict administrativ între cele două forme de protecţie şi conservare, ele fiind complementare.”

Ecomuzeul este, potrivit acestuia, un muzeu netradiţional

Ecomuzeul este, potrivit acestuia, un muzeu netradiţional care constă într-un spaţiu, cu oamenii săi, care conservă, valorifică, protejează şi îşi face cunoscut patrimoniul său cultural, ecologic, natural, istoric şi artistic datorită implicării populaţiei şi a instituţiilor locale. Este, de fapt, un proces participativ de îngrijire şi gestionare a patrimoniului cultural local pentru a favoriza o dezvoltare socială, ecologică şi economică durabilă. Deşi iniţiativa acestui ecomuzeu îşi are originea prin anii 2000, ca urmare a dezvoltării colaborării dintre Administraţia Parcului Natural Apuseni şi Administraţia Parcului Natural Regional Adda Nord şi Ecomuzeul Adda di Leonardo din Italia, a fost nevoie de peste 15 ani de discuţii şi dezbateri la nivelul comunităţilor locale, dar şi o succesiune de generaţii pentru ca să existe deschiderea necesară concretizării acestei iniţiative. Astfel în anul 2023 au fost reîncepute discuţiile cu reprezentanţii comunităţilor locale, în care au fost implicate şi mediul academic şi cel antreprenorial, aceştia recomandând ca la formarea viitorului…

Directorul Alin Moş se arată optimist în realizarea acestui proiect, menit să conştientizeze importanţa dezvoltării durabile şi importanţa ospitalităţii, comunicând într-un mod adecvat cu toate părţile interesate dar şi prin intermediul tuturor canalelor de comunicare disponibile

“Nu mai vorbim de supravieţuire, ci de aici înainte vorbim de performanţă. Toate reţinerile pe care le-am avut în ultimii 30 de ani încep să dispară, pentru că acum tabloul este foarte mult schimbat. De ce? Pentru că au apărut generaţiile tinere. Este o altă gândire. Eu din acest motiv am acum curajul să încep acest proiect. În prezent, doar trebuie să le spui tinerilor despre ce e vorba pentru a-i vedea imediat implicaţi şi cu dorinţă de a face. Ei doresc să combine tradiţia cu modernul. Tinerii de azi vor să îşi trăiască viaţa în modernitate, dar împreună să găsim căile prin care ei vor fi mândri de originea lor şi de faptul că pot să-şi păstreze identitatea”, a menţionat directorul. Acesta a adăugat că…

Parcul Natural Apuseni adăposteşte cea mai importantă zonă carstică din România, cu aproximativ 1.500 de peşteri

Parcul Natural Apuseni adăposteşte cea mai importantă zonă carstică din România, cu aproximativ 1.500 de peşteri, multe dintre acestea fiind de interes internaţional. Aici se află cel mai înalt portal de peşteră din ţară (Cetăţile Ponorului), cea mai importantă şi mai frumoasă peşteră turistică din România (peştera Urşilor), dar şi cel mai mare gheţar subteran din lume (Gheţarul Scărişoara). Diversitatea biologică mare, diversitatea şi frumuseţea peisajului, bogăţia culturii locale a determinat un mare interes din punct de vedere ştiinţific dar şi turistic, astfel aici…

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img