AcasăEvenimente localePrima generație de preoți greco-catolici se întâlnește după 30 de ani la...

Prima generație de preoți greco-catolici se întâlnește după 30 de ani la Oradea.

Absolvenții Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, după 30 de ani: întâlnire sub semnul amintirilor și rugăciunilor

Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, s-a adresat primei generații de preoți formați la Oradea după căderea sistemului comunist. În anul 1994, aceștia au absolvit Institutul Teologic de Grad Universitar Oradea, actualul Seminar Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”.

La ceas aniversar, 30 de ani de la absolvire, acești preoți s-au reunit într-o ceremonie solemnă la Oradea. Împreună cu episcopul locului, au celebrat Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Gheorghe” (biserica Seminarului). Ocazia a fost marcată și de ridicarea unui parastas pentru cei plecați la cele veșnice, printre care PSS Vasile Hossu, susținător și profesor al acestor preoți.

Delegați din diferite locuri și activități au format prima generație de preoți greco-catolici la Oradea, îndrumați de chemarea divină și dorința de a sluji credinței. Cu toate că doar 80 din cei 141 de începători au finalizat studiile, experiențele au fost diverse și pline de semnificație, unii preoți începând călătoria pastorală de la 18 ani, alții la 60 de ani.

În cuvântul său, psihologul Olimpiu Todorean a evidențiat importanța pescuirii de suflete, asemenea apostolilor chemați de Dumnezeu. Episcopul Virgil Bercea a subliniat importanța șoapelor părintești, băgate demn sub saltea moralității, și a mărturisit recunoștința sa față de slujitorii Bisericii.

Întâlnirea a fost marcată de mesaje de apreciere și binecuvântare din partea altor ierarhi, ocazie cu totul deosebită pentru preoții prezenți și familiile acestora. Rugăciuni pentru sănătate, îndrumare și fericire în slujirea divină au fost adresate tuturor celor prezenți.

Sursa: Bihor Justiț

Must Read

spot_img