AcasăEvenimente localePlanorul s-a prabusit si pilotul A murit de ce ?

Planorul s-a prabusit si pilotul A murit de ce ?

Dezastru în Aer: Moartea Pilotului Mariu Onița și Eșecul Tragic al Planorului D-9095

Pe data de 4 iunie 2023, cerul deasupra aerodromului Ineu a fost martorul unei tragedii aviatice care a curmat viața experimentatului pilot Mariu Onița, în vârstă de 40 de ani, cu peste 300 de ore de zbor la activ. Desprinderea fatală a aripii drepte a planorului Discus b, înmatriculat D-9095, în timpul unei manevre de zbor a dus la prăbușirea necontrolată și la moartea imediată a pilotului. Ce a dus la acest accident catastrofal într-un context în care astfel de incidente sunt considerate extrem de rare?

Investigația Oficială: Detalii și Concluzii Ale Comisiei AIAS

Conform raportului Autorității de Investigație și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS), investigația a urmărit să identifice cauzele și circumstanțele care au condus la acest tragic eveniment. Analizele au relevat că planorul fusese implicat în incidente anterioare, inclusiv o coliziune în 2003 și un accident în 2020, iar aripa dreaptă, achiziționată și montată în 2022, a avut o instalare defectuoasă. Concluziile sunt tulburătoare: lipsa de aderență la îmbinarea nervurii de capăt cu învelișul planului și deteriorarea materialelor componente au fost factori decisivi în pierderea structurală a aripii.

Implicații și Responsabilități

Deși investigația AIAS nu stabilește vinovății sau răspunderi juridice, este evident că tragedia putea fi evitată. Integritatea componentelor planorului și supervizarea tehnică a instalărilor noi sunt esențiale pentru siguranța zborului. Această catastrofă ridică întrebări serioase despre standardele de întreținere și supervizare în aviația civilă, punând sub semnul întrebării eficacitatea reglementărilor curente și a mecanismelor de control.

Un Apel la Acțiune

Este imperativ ca toate entitățile implicate în aviația civilă să revizuiască și să întărească procedurile de siguranță și întreținere. Tragedia de la Ineu nu trebuie să fie în zadar. Trebuie să servească drept un punct de cotitură pentru îmbunătățirea continuă a siguranței aviatice, pentru a proteja viețile piloților și ale pasagerilor deopotrivă. Mariu Onița și toți cei care și-au pierdut viața în asemenea circumstanțe merită acest angajament.

Sursa

Must Read

spot_img