Tristul anunț a fost făcut de fiul său Teofil Mureșan: Tatăl meu, pictorul Ioan Aurel Mureșan, a trecut la Domnul.
Înmormântarea va avea loc luni, 25.03.2024, ora 14:00, la Capela Municipală din cimitirul Rulikowsky Oradea. Creația lui Ioan Aurel Mureșan s-a întins pe o durată de patru decenii. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca (1975 – 1981), specializarea pictură, şi şi-a dobândit doctoratul în arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, unde din anul 1990 a fost invitat ca profesor.
De atunci, peste 30 de promoții de studenți și-au găsit drum în artă, beneficiind de cultura și capacitatea sa de a face istoria picturii mereu vie. Aflat într-o permanentă pendulare între Oradea şi Cluj, artistul şi-a îmbogăţit mereu formele de expresie, recurgând atât la intuiţie cât şi la sensibilitate.
A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Oradea. A avut expoziţii personale în Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova, iar în 2002 în Crescent Theatre din Birmingham, Marea Britanie. A participat şi la numeroase expoziţii de grup, atât în ţară cât şi în străinătate în Ungaria, Polonia, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Olanda, Elveţia, Portugalia şi Brazilia.
Imediat după aflarea tristei vești au început să curgă mesajele de condoleanțe.
Am văzut, la Muzeul Național de Artă Contemporană, „Povestirile de sub pod” (Ioan Aurel Mureșan), după ce citisem cronicile tulburătoare ale lui Bogdan Ghiu și Vladimir Bulat. Așteptările au fost mari (la „Semnele Zidului”, am fost profund răscolită), iar expoziția este, cu adevărat, excepțională. „Prevestitoare”, scria Bogdan Ghiu – și, din păcate, așa a fost, în toate sensurile, căci aflu, cu mare tristețe, că Ioan Aurel Mureșan a plecat dintre noi. Am pierdut un mare, mare artist. Dumnezeu să îl odihnească în pace și lumină! L. E. Expoziția e deschisă la MNAC Bucharest, în Auditorium, până pe 31 martie. Dacă puteți, mergeți s-o vedeți. Opera manent:, a spus Cristina Simion.
Toate reacțiile: 2121
Sursa: Bihor Just