AcasăEvenimente localeOradea sărbătorește 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Oradea sărbătorește 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Oradea În Fierbere: 200 de Ani de la Nașterea lui Avram Iancu!

Într-o explozie de patriotism și cultură, Oradea se pregătește să sărbătorească 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, unul dintre cei mai străluciți eroi ai națiunii noastre. Pe 23 iunie, orașul va fi scena unui spectacol aniversar monumental în Piața Unirii, unde vor răsuna acordurile orchestrei Rapsodia Bihoreană și vocile inconfundabile ale lui Marius Ciprian Pop și Nicolae Furdui Iancu, alături de alte nume sonore ale muzicii populare românești.

Avram Iancu: Simbolul Curajului și Determinării

La două secole de la nașterea sa, Avram Iancu continuă să fie un far de inspirație pentru lupta pentru dreptate și identitate națională. Figura sa emblematică, care a jucat un rol decisiv în Revoluția de la 1848 din Transilvania, va fi omagiată printr-un ceremonial militar și religios la bustul său din Parcul Traian, urmat de un simpozion bicentenar și lansarea unei ediții speciale a revistei „Identitatea Națională”.

Un Spectacol de Neuitat în Piața Unirii

De la ora 20:00, Piața Unirii va vibra în ritmuri folclorice autentice. Artiști de renume precum Veta Biriş, Sava Negrean Brudașcu și Mirela Mănescu vor urca pe scenă, aducând în fața publicului frumusețea inegalabilă a muzicii tradiționale românești. Momentul va fi deschis de sunetul tulnicului, simbol al Apusenilor, urmat de un spectacol vibrant oferit de tulnicărese și acompaniat de toaca tradițională.

Regia artistică a evenimentului este semnată de profesorul Liviu Buţiu, promițând o experiență culturală de excepție, accesibilă tuturor, intrarea fiind liberă. Această sărbătoare grandioasă este rodul colaborării dintre Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Visit Oradea, Primăria Oradea și alte instituții locale.

Oradea nu doar că îl sărbătorește pe Avram Iancu, dar își reafirmă și rolul de custode al valorilor naționale și de promotor al culturii românești. Așadar, pe 23 iunie, toate drumurile duc la Oradea, în inima ardealului, unde istoria și cultura se împletesc într-un omagiu adus unui erou național.

Sursa: ebihoreanul.ro

Must Read

spot_img