AcasăEvenimente localeNu mai faceți comparații între Oradea și Cluj!

Nu mai faceți comparații între Oradea și Cluj!

img lrOgaMBk1PUXRAwGMSD1Xk6T

Oradea vs. Cluj: Duelul Titanilor sau Bătaia de Joc a Istoriei?

De ce Oradea nu va fi niciodată Cluj, și de ce asta nu e deloc o tragedie

Oradea, mereu pasărea Phoenix a Vestului, s-a zbătut să-și recapete strălucirea pierdută când guvernul din Bărăgan, într-o mișcare de o scârbă absolută, a desființat în 1934 Academia de Drept, bijuteria orașului din 1780. De parcă ar fi fost o crimă să îndrăznești să fii cu 80 de ani înaintea Bucureștiului! O lovitură josnică care a marcat începutul rivalității cu Clujul, unde totul pare să înflorească, în timp ce Oradea încă linge rănile trecutului.

Clujenii, cu nasul pe sus, nu ratează nicio ocazie să-și scoată la înaintare Universitatea Babeș-Bolyai sau Untold-ul, ca și cum ar fi singurele realizări care contează pe planetă. Pe de altă parte, Oradea își adună forțele, lansându-se în proiecte ambițioase de infrastructură și turism, de parcă ar încerca să strige lumii întregi: „Țineți minte, suntem aici, și nu glumim!” Dar, într-o comparație crudă, Clujul pare să ducă mereu avântul cu universitatea sa prestigioasă și medicii faimoși, în timp ce Oradea se luptă să-și păstreze capul deasupra apei cu salarii de mizerie și prețuri „umane”.

Și totuși, într-un sondaj aproape masochist, când clujenilor li se pune întrebarea unde ar fugi din „raiul” lor, Oradea se ține scai de ei. O ironie supremă, nu credeți? Se pare că există o strălucire în „ruda săracă” care încă atrage, o promisiune de bunăstare și liniște pe care Clujul, cu tot galagia și pretinsa sa superioritate, nu o poate oferi.

În final, ce contează cu adevărat? Dacă ești în căutarea unei vieți pline de zgomot și pretenții, Clujul te așteaptă cu brațele deschise. Dar dacă sufletul tău tânjește după autenticitate, liniște și o șansă reală la un viitor, poate că Oradea nu e chiar așa de rea. Poate că nu e nevoie să fim mereu în competiție, ci să învățăm să apreciem frumusețea și valoarea fiecărui loc în parte.

Sursa: EBihoreanul

Must Read

spot_img