AcasăEvenimente localeLeontin Ciucur: Contribuția la Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

Leontin Ciucur: Contribuția la Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

Mihai Amihalachioaie, un maestru în artă al acordeonului

Mihai Amihalachioaie, cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă, a plecat dintre noi la doar 63 de ani. Vestea tristă a fost adusă de colegii săi din breaslă, iar directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, Leontin Ciucur, a evocat colaborarea strânsă cu acest artist de excepție. Tragedia s-a petrecut în urma unei bătălii cu temutul cancer la ficat, diagnosticat în 2023.

În același an, Mihai Amihalachioaie s-a supus unei operații salvatoare de transplant de ficat în Turcia, moment în care fiul său, Petru Amihalachioaie, a fost eroul care i-a oferit o șansă la viață, donându-i o parte din organul său. Astfel, Tragedia s-a petrecut în urma unei bătălii cu temutul cancer la ficat, diagnosticat în 2023, artistul continuând să lupte cu stoicism și devotament pentru muzica sa, până în ultimele clipe.

Mihai Amihalachioaie s-a născut pe 23 februarie 1961, în Molnita, Ucraina, făcând primii pași în lumea muzicală la Școala de Muzică din Herta și apoi specializându-se la Colegiul de Muzică „Ștefan Neagă”. Cu un palmares impresionant, trecând prin Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” și absolvind Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Mihai Amihalachioaie a devenit un etalon al muzicii simfonice și de operă, fiind recunoscut și apreciat în toată lumea muzicală pentru contribuția sa nemărginită.

Un adevărat virtuoz al acordeonului și un dirijor desăvârșit, Amihalachioaie a condus Filarmonica Națională, Orchestra Națională de Cameră, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Chișinău și Teatrul Național de Operă și Balet de la Chișinău. Moartea sa reprezintă o pierdere uriașă pentru lumea muzicii, elita artistilor fiind grav afectată de dispariția acestui geniu al muzicii.

Ambiția, talentul și devotamentul său pentru muzică au influențat și inspirat generații întregi de artiști, iar amintirea sa va rămâne mereu vie în inimile celor care l-au admirat și iubit.

Sursa: Bihor Just

Must Read

spot_img